Inrikes.

2014-06-04 10:58
  • Carolina Falkhots målning i Alphaskolan i Nyköping håller på att täckas över inför invigningen av den nybyggda skolan. Bild: Sandra Nordin/SN
    Carolina Falkhots målning i Alphaskolan i Nyköping håller på att täckas över inför invigningen av den nybyggda skolan.
  • Som motattack har någon bestämt sig för att också täcka över de manliga könsdelarna på stadens offentliga utsmyckningar, här utanför Nicolaiskolan. Bild: Jens Alvin/SN
    Som motattack har någon bestämt sig för att också täcka över de manliga könsdelarna på stadens offentliga utsmyckningar, här utanför Nicolaiskolan.

Vaginamålning ska döljas – nu skyler aktivister statyernas snoppar

Nyköpings kommun har beslutat att bygga en vägg framför den målningen av ett kvinnligt kön som nyss beställdes till en skola. Nu har någon visat på dubbelmoralen i belsutet – genom att bygga in könet på en manlig staty.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Högstadieskolan i Nyköping beställde en väggmålning av konstnären Carolina Falkholt. Och det fick dom, men motivet var inte vad de tänkt sig. Målningen visar en skrevande kvinna. Snyggt och subtilt, tyckte många. Men inte alla – nyligen beslutades att målningen ska byggas för med en ny vägg.

Ett beslut som har väckt motreaktioner. För några dagar sedan byggde någon in en av kommunens statyer, den nakna Prometheus. Halva hans kropp döljs nu av träskivor, skriver tidningen Södermanlands nyheter. På en av skivorna sitter ett pressmeddelande. Här förklaras att kommunen har en ny konstpolicy: ”På grund av detta har vi tillsvidare kapslat in även Ivar Johanssons staty av Prometheus. På samma sätt som Carolina Falkholts målning föreställer den en naken person. Något som kan uppfattas som opassande och kränkande.”

Nyköpings kommun står som avsändare, men så är det inte enligt kommunen.

– Haha, ja, det var ju något av en happening det här. Absolut väldigt proffsigt gjort. Någon har laddat ner en mall från intranätet, säger Palaemona Mörner, kommunikationschef, till Södermanlands nyheter.

I pressmeddelandet står också att ”det faktum att Johanssons staty föreställer en man och Falkholts målning en kvinna ska inte göra att de behandlas olika”.

Men kommunen verkar inte hålla med. Prometheus täckande träskivor ska bort.

– Det är klart att det inte ska se ut sådär, säger kommundirektör Erik Carlgren till SN.