Kommentar.

2018-01-10 11:20
BILD: Heiko Junge, TT

Vaccinera dig - för att jag inte kan

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Ja, hej, jag heter Andrea och jag är ovaccinerad. Inte mot allt, men mot mässling, påssjuka och röda hund är jag inte immun. Alltså är jag beroende av den så kallade flockimmuniteten – att alla andra runt omkring mig är immuna och därför inte smittar mig. Och när rapporter kommer in om tiotals bekräftade fall av mässling tror jag att vi alla kan komma överens om att flockimmuniteten inte har lyckats.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det här är inte ett beslut mina föräldrar fattade för att de inte trodde på vaccinet eller, för den delen, ett beslut jag själv har fattat. Det är egentligen inte ett beslut alls. Jag har nämligen sedan unga år haft reumatism, en autoimmun sjukdom som, tillsammans med min medicinering, innebär att jag inte bör ta levande vaccin. Immunförsvaret är försvagat vilket innebär att vaccinet kan göra mig sjuk – men vi behöver inte gå in på alla tekniska detaljer nu.

Det viktiga är detta: jag (och många fler, både barn och vuxna) är beroende av att andra är vaccinerade och vaccinerar sina barn, vår hälsa hänger på att ryktesspridning och dålig internetresearch inte vinner.

Före 1963, när mässlingsvaccinet introducerades, dog i genomsnitt 2,6 miljoner människor varje år av just mässlingen. 2016 var motsvarande siffra så låg som 90 000, men vi pratar alltså fortfarande om en högst smittsam, i många fall dödlig sjukdom som nu sprids i Sverige. Vill du skydda ditt barn? Bra! Det görs enklast genom att vaccinera mot potentiellt dödliga sjukdomar som mässlingen, och att lyssna på läkare i stället för sajter med okända eller oseriösa avsändare på internet.