EU-politik.

2016-06-28 08:55
EU-valet i Storbritannien har väckt EU-kritiken till liv.  Bilder: Bertil Ericson/TT och CC0 Public Domain/pixabay
EU-valet i Storbritannien har väckt EU-kritiken till liv.

V: Vi vill förändra EU inifrån

Britternas beslut ändrar allt, menar Jonas Sjöstedt. Men det betyder inte att Vänsterpartiet kommer att driva på för svensk folkomröstning. Åtminstone inte just nu. Kravet är istället att medlemsavtalet måste omförhandlas. Samtidigt försöker partiets EU-politiker påverka unionen inifrån.

– Som det är nu får vi gräva där vi står, säger Malin Björk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De kallar sig själva det mest EU-kritiska partiet i Sverige. I över 20 år har Vänsterpartiet dock fått leva med att vi är en del av den Europeiska unionen. Lika länge har det stått i partiprogrammet att Vänsterpartiet ska verka för ett utträde. Den brittiska omröstningen har visat att det faktiskt går – ett utträde är möjligt. Vad konsekvenserna skulle bli är visserligen oklart, men kan ett land som Storbritannien, som har varit en del av EU i 40 år, gå ur, skulle förstås Sverige också kunna göra det. Vänsterpartiet menar dock att det inte är läge för att driva frågan om en svensk folkomröstning.

”Brist på demokrati”

– Det handlar om vad som är politiskt möjligt, och hur verkligheten ser ut. Vi skulle inte få igenom ett sådant förslag i riksdagen, och stödet för utträde finns heller inte hos svenska folket, säger Jonas Sjöstedt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


När Vänsterpartiet hade kongress i våras röstades samtliga förslag om ett utträde eller en folkomröstning ned. Samtidigt står det i partiprogrammet att det långsiktiga målet är att lämna EU.

Vad innebär det långsiktigt?

– Det är svårt att säga. Det avgörs av det politiska läget. Som vi ser det har vi i dag möjlighet att omförhandla vårt medlemskap så att EU får mindre makt, säger Jonas Sjöstedt, som dagarna efter Brexit-beslutet har upprepat att Vänsterpartiet önskar en omförhandling – ”vi vill ha ett riktigt undantag från euron och ett socialt protokoll” – men just nu inte en folkomröstning.

– Det kan hända att vi hamnar i en situation där ett utträde är möjligt. I så fall kommer vi att verka för det.

Tycker du själv att det vore bättre om Sverige lämnade EU?

– Ja. Jag röstade nej till EU.

Krävs det inte att ett parti driver frågan om utträde för att det ska kunna hända, för att få med sig fler partier och vända opinionen?

– Vi är väldigt tydliga i vår EU-kritik. Men samtidigt som vi måste peka på vad som inte fungerar måste vi också jobba för att få bort de värsta avigsidorna, som bristen på demokrati, miljöpolitik och jämställdhet, och göra allt vi kan för att vrida EU:s politik åt rätt håll, säger Jonas Sjöstedt.

Han menar att det går att vara ett EU-kritiskt parti och samtidigt vara en del av det politiska EU. Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet, håller med.

– Som det är nu får vi gräva där vi står. Vi vill se ett annat typ av europeiskt samarbete där vi bygger en starkare sammanhållning och då inte bara inom unionen, ett samarbete som är freds- och nedrustningsbejakande och där vi inte stänger ute människor. Tyvärr går inte EU i den riktning som vi och den europeiska vänstern vill, men just därför kan vi inte vara passiva. Vi måste försöka förändra inifrån, säger hon.

Läs vidare på nästa sida: Vill omförhandla medlemskapet