Inrikes.

2019-01-09 13:55
Bild: Erik Mårtensson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

V-röster: Sjöstedt kommer att kräva inflytande för att stötta Löfven

Efter att Löfven öppnat för nya eftergifter till C och L frågar sig nu många hur långt S kan gå och samtidigt få stöd av V i en statsministeromröstning.

Socialdemokraterna har i de senaste dagarnas förhandlingar med Centern och Liberalerna sagt sig vara villiga att göra nya eftergifter för att få till stånd en regering. Samtidigt har det framkommit uppgifter att Alliansens partiledare förhandlar om ett dokument, en så kallad klausul, för att stoppa inflytande från Sverigedemokraterna om Ulf Kristersson släpps fram som statsminister.

Jonas Sjöstedt har tidigare hotat att fälla en Löfven-regering som lutar allt för mycket åt mitten, men partiledningen vill idag inte kommentera hur man ställer sig till de nya eftergifterna till de borgerliga partierna inför statsministeromröstningen.

”Någon typ av vänsterprägel”

Daniel Bernmar är ledare för Vänsterpartiet i Göteborg. Han hoppas att S i riksdagen har ett större intresse än vad de haft i Göteborg av att skapa en bred lösning som V kan känna sig bekväma med att stödja. Ska Vänsterpartiet stödja eller släppa fram en regering så måste den ha någon typ av vänsterprägel, menar han.

– Alla partier har någon slags smärtgräns. Vi kommer inte att släppa fram Stefan Löfven om han driver borgerlig politik, säger Daniel Bernmar, men vill inte gå in på vilka frågor som partiet bör kompromissa om.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Alternativet avskräcker

Anna Herdy, chefredaktör på den oberoende socialistiska tidningen Flamman, tror att V, trots de tidigare hoten, kommer att släppa fram en mittenregering så länge de får vara med och budgetförhandla. 

– De flesta vet att det vänsterparti som finns idag, med den ledning som man har, kommer att backa Löfven. Sen kan man önska att partiet var ett annat, och att de hade en annan agenda. Men jag tror att det är därför det inte pratas så mycket om det här, ingen förväntar sig att de ska agera på något annat sätt, säger hon och fortsätter:

– Den här budgeten som vi har nu är bara en försmak på vad som komma skall med en konservativ regering. Det är ingenting man kommer gambla med, tror jag. Vi står redan inför en kris i välfärden, vilket skulle accelereras med en konservativ regering. Om man bryr sig om annat än bara politisk strategi utan också om verkligheten och förutsättningar för människor att leva så är det svårt att förorda en total bromsning från Vänsterpartiet, säger Anna Herdy.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter