Ett utträde ur EU har inget självändamål, men kan bli nödvändigt i framtiden beroende på den politiska utvecklingen. Det är Vänsterpartiets nya inställning till EU-medlemskapet efter beslut på kongressen på lördagseftermiddagen.
– Vi ska arbeta i EU för att bedriva vänsterpolitik. Vi ska stärka människors arbetsvillkor och driva igenom en rättvis klimatomställning, säger Nooshi Dadgostar till pressen efter beslutet.
Tindra Lindblad, ombud från Östergötland, hörde till dem som ville ha en mer EU-kritisk hållning och stå fast vid kravet på att Sverige ska lämna unionen.
– Vårt medlemskap innebär att vi inte kan föra den politik vi vill eftersom marknadsliberalismen står över allt, sa hon i debatten.
V-väljarna EU-positiva
Maria Forsberg i partistyrelsen konstaterade att en majoritet av partiets väljare idag stödjer EU-medlemskapet.
– Idag har vi inte våra egna väljare med oss. Programförslaget är en strategi för att få fler att se den marknadsfundamentalism som EU är byggd på. Det handlar inte om en mildrad EU-kritik, utan tvärtom att samla människor till en EU-kritisk hållning.
Mark Amadeus Chivu från Storstockholm hör till den minoritet som istället ville att partiet fullt ut skulle ställa sig bakom EU-medlemskapet. Unionen kan vara en motvikt mot auktoritära krafter i Europa, anser han.
– Vi vet vad vi vill i EU: Frihet, jämlikhet och utbyggd demokrati. Vi ska finnas på alla arenor där vi kan göra vår röst hörd, säger han till Dagens ETC.
Okej till vapenexport
Vänsterpartiet ändrar också synen på vapenexport i förhållande till det tidigare partiprogrammet. Kravet på att avskaffa svensk vapenexport stryks, däremot röstade ombuden in en skrivning om förbud mot vapenexport till diktaturer, krigförande länder och regimer som begår brott mot mänskliga rättigheter.
Partisekreteraren Aron Etzler avrådde ombuden från att ta beslut som skulle innebära ett indraget stöd för vapenleveranserna till Ukraina.
– Jag, precis som alla andra hatar vapen, de hör hemma i dataspel. Men vapen kan vara nödvändiga för att små länder ska kunna stå upp mot stormakter. När Ukraina attackeras av ett aggressivt Ryssland måste de få stöd även med vapen, sa han i debatten.
Tove Karnerud, ombud från Skåne, ville hålla fast vid ett totalförbud mot vapenexport. Det finns bättre sätt att stödja Ukraina än med vapen, anser hon.
– Jag tror att Sverige har en mycket, mycket viktigare roll som en diplomatisk kraft. I Ukraina lider man brist på väldigt mycket just nu, så det finns många andra sätt man kan rädda liv på, säger Tove Karnerud till Dagens ETC.
Mot militarisering
Också Nato-frågan vållade debatt. Flera ombud ville skärpa skrivningarna om att ”ta sikte” på ett utträde ur alliansen, men fick inte majoriteten med sig. Partiledningen vill fokusera på att påverka inom försvarsalliansen.
– När regeringen öppnar för kärnvapen på svensk mark då får vi inte hamna i en debatt om medlemskapet i sig. Det är alldeles för viktiga frågor för att lämna över till Natovänliga partier, sa Samuel Gonzalez Westling från partistyrelsen.
Kongressen röstade däremot in en mening om att Vänsterpartiet ska vara”emot den militarisering och kapprustning som nu sprider sig”. Partiet har nyligen ställt sig bakom kraftigt höjda försvarsanslag, men partiledaren Nooshi Dadgotar anser inte att lördagens beslut ställer sig i vägen för det.
– Vi behöver ha ett starkt försvar i Sverige, men på sikt är det självklart inte bra med den kapprustning vi känner igen från historien.