Inrikes.

2020-01-22 13:25
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT / Janerik Henriksson/TT / Tomas Oneborg/SvD/TT
Puffetikett
Dagens ETC

V, M och KD kräver 7,5 miljarder till välfärden

Lägger fram ett förslag till ändringsbudget imorgon – SD ställer sig bakom kravet.

Efter den välfärdssatsning på 5 miljarder kronor som S-MP-regeringen presenterade i  måndags tillsammans med stödpartierna C och L kommer nu svaret från oppositionen. 

Den annorlunda partitrion Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet går ut med ett gemensamt ändringsförslag där de kräver 7,5 miljarder kronor extra i budgeten, alltså ytterligare 2,5 miljarder mer än Januaripartiernas förslag.
Förslaget ska tas upp på finansutskottets sammanträde på torsdag.

”Den svenska välfärden är satt under hård press och det behövs nu ett omedelbart tillskott av ytterligare resurser. Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har därför kommit överens om en extra ändringsbudget för att stärka den svenska välfärden. Den extra ändringsbudgeten går utöver de ytterligare tillskott som regeringen aviserat. Sammantaget innebär det att de generella statsbidragen till välfärden ökar med 7,5 miljarder kronor under 2020”, skriver de tre partierna i ett gemensamt pressmeddelande. 

Finansieringen ska komma bland annat genom slopade planerade satsningar som friåret, utvecklingstid för att utbilda sig eller starta eget, och ingångsavdraget, alltså sänkt arbetsgivaravgift för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Sverigedemokraterna ställer sig bakom kravet, vilket innebär att det får majoritet i riksdagen. 

– Vi tycker i och för sig att slutprodukten är något mindre attraktiv än Moderaternas budget, i synnerhet vad gäller finansiering av det internationella biståndet och att rättsväsendet blir utan resurser. Men med det sagt är det bättre än ingenting, och då är beslutet enkelt, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till SVT Nyheter.