Inrikes.

2021-07-22 10:15
  • Gaby Kass Elias har semester när han talar med Dagens ETC, och är nervös för hur det ska gå när han kommer tillbaka till jobbet. När Expressen publicerade artikeln om Zalando fick hans kollega sparken.  Bild: Shutterstock & Michael Sohn/AP/TT (bilden är ett kollage)
    Gaby Kass Elias har semester när han talar med Dagens ETC, och är nervös för hur det ska gå när han kommer tillbaka till jobbet. När Expressen publicerade artikeln om Zalando fick hans kollega sparken. 
  • Efter artikeln i GP kom ett mejl från en av de högsta cheferna till alla Mango-anställda.
    Efter artikeln i GP kom ett mejl från en av de högsta cheferna till alla Mango-anställda.
  • Gaby Kass Elias jobbar på Zalandos lager i Brunna. Sedan han engagerade sig i SAC Syndikalisternas fackklubb säger han sig ha märkt en tydlig försämring i hur han behandlas. Bild: Privat
    Gaby Kass Elias jobbar på Zalandos lager i Brunna. Sedan han engagerade sig i SAC Syndikalisternas fackklubb säger han sig ha märkt en tydlig försämring i hur han behandlas.
Puffetikett
Dagens ETC

Utländska företag respekterar inte svenska arbetslagar

De spionerar på anställda och anklagar fackligt engagerade för att sprida dålig stämning.

Flera utländska företag vägrar anpassa sig efter svenska arbetslagar.

”De säger att vår mentalitet inte passar in i deras företag. De vill helst inte ha svenskar som anställda”, säger Emma, som jobbar på Mango i Göteborg

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Allting har fungerat jättebra när du inte var här. Det är du som skapar dålig stämning. Du borde inte vara kvar.

Så kunde det låta från en av cheferna när Emma kom tillbaka från en ledighet.

Emma har bara jobbat på den spanska klädkedjan Mangos butik i Göteborg i ett par år men har redan haft flera butikschefer. Alla har velat kontrollera sina anställda med järnhand. En av butikscheferna förbjöd henne ofta att ta raster eller bestämde vem hon tog rast med.

Alla chefer kommer från Spanien och lyder direkt under huvudkontoret i Barcelona. Även om kollegorna på Mango lyckades bilda en fackklubb och få till ett kollektivavtal är det fortfarande spanska regler som gäller i butikerna. De anställda har tidigare nekats att få fyra veckor sammanhållen semester och betalning för ob-timmar. En höggravid anställd som hade svårt att gå i trappor fick inte använda hissen – den var till för kunderna.

Förbjuds prata svenska

De spanska butikscheferna pratar inte svenska och kräver att övriga anställda pratar engelska, något som Göteborgs-Posten kunde avslöja.

– Vi har försökt följa reglerna och prata engelska, men det känns inte naturligt. Även om vi bara ska be en kollega att hämta en tröja från lagret så måste vi säga det på engelska, säger Emma.

Efter artikeln i GP kom ett mejl från en av de högsta cheferna till alla Mango-anställda. Där stod det bland annat:

”Våra medarbetare är de mest värdefulla och prisade tillgångar vi har på Mango och av den anledningen förnekar vi allt som sades, eftersom vi alltid jobbar för att försäkra att arbetsmiljön i vår butik i Arkadens shoppingcentrum är den bästa möjliga.”

E-handeln ofta sämre

Förutom de traditionella butikerna slåss e-handeln om samma kunder – med ännu sämre arbetsförhållanden. En riktig utmaning för facken är e-handelsjätten Amazon, som nu etablerar sig i Sverige med ett lager i Eskilstuna.

Julia Lindblom är journalist på tidningen Arbetaren och släpper snart en bok om Amazon. Företaget är ökänt för sina usla arbetsvillkor och beskrivs som en främmande fågel på svensk arbetsmarknad.

– Man pratar mycket om den svenska modellen, och att Amazon när de kommer hit ska respektera den, men ändå råder det usla villkor redan nu.

Julia Lindblom syftar främst på situationen på Zalando, vars lager i Brunna är omskrivet för att de anställda övervakas, inte får ha telefon och nekas basala saker som stolar och toapauser. Precis som på Amazon använder sig underentreprenören Ingram Micro sig av system som mäter de anställdas prestation in i minsta detalj.

– Kollektivavtalet blir ganska urvattnat eftersom det ändå råder en fullständig kontroll över hur mycket du arbetar. På Zalando använder man sig av åtminstone fyra bemanningsföretag. De anställda vågar inte protestera, för att de är rädda att inte bli inringda igen. Bemanningsanställda vågar inte berätta att de är med i facket. Många får arbetsskador till följd av det repetitiva arbetet och det finns en tystnadskultur, säger hon.

”Behandlas annorlunda”

En av de som förekommit i rapporteringen kring Zalandos lager i Brunna är Gaby Kass Elias. Trots en arbetsrelaterad förslitningsskada i axeln har han inte fått igenom en anpassning av arbetsuppgifterna. Sedan han engagerade sig i SAC Syndikalisternas fackklubb säger han sig ha märkt en tydlig försämring i hur han behandlas.

– När de såg att jag började jobba mycket mer fackligt satte de mer press. Det är så för de som är med i SAC:s fackklubb, vi behandlas annorlunda.

Ungefär samtidigt som Expressen publicerade en artikel om arbetsförhållandena på lagret i Brunna fick Gaby Kass Elias kollega Idriss Mohamed, som var med och startade SAC-klubben på arbetsplatsen, sparken. Gaby Kass Elias har semester när han talar med Dagens ETC, och är nervös för hur det ska gå när han kommer tillbaka till jobbet.

– Jag tror att jag kan bli avskedad, de kan säga att jag inte klarar av mitt arbete efter den skada jag har fått på jobbet. När de sparkade Idriss skapade de rädsla och många är beroende av jobbet för att få uppehållstillstånd eller för att de väntar på sina familjer. Det kommer att bli svårt att få folk att reagera när saker inte går rätt till på jobbet nu.

Pekar på stridsåtgärd

Ingram Micro tillbakavisar anklagelserna och menar att de grundar sig i att företaget nyligen har tackat nej till att teckna kollektivavtal med SAC Syndikalisterna eftersom de redan har ett heltäckande avtal med Transport. Som en stridsåtgärd ska fackförbundet ha varslat om ”varumärkesbränning”, skriver Ingram Micros PR-chef Lisa Valinder Olsson i ett mejl till Dagens ETC. Det känner Gaby Kass Elias inte igen.

– Jag har inte bränt varumärket, jag har snackat om hur vi blir behandlade. Vi har aldrig sagt att folk inte ska handla hos Zalando, vi behöver ju jobba. Vi vill bara att det ska bli bättre på vår arbetsplats.

Lisa Valinder Olsson håller fast vid att företaget har ett bra förhållande till sina anställda och till Transport. Uppgifterna, som enligt dem sprids av SAC Syndikalisterna, är enligt henne ”felaktiga och ogrundade”.

”Innan konflikten har vi inte mottagit några sådana här påståenden från våra medarbetare eller via deras fackliga representanter, som vi har kunnat verifiera eller vidta åtgärder för att hantera.”

På frågan om anställda är medlemmar i SAC Syndikalisternas fackklubb behandlas annorlunda av arbetsgivaren svarar Lisa Valinder Olsson nej: ”Vi behandlar våra medarbetare likvärdigt och med respekt, oavsett eventuell facklig tillhörighet.”

”Har inte kulturen”

Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels, menar att det är en utmaning att få utländska företag att anpassa sig till den svenska modellen:

– De kommer inte till Sverige och tycker ”jippie, nu ska vi teckna kollektivavtal och köra med schyssta villkor”. De har inte kulturen med kollektivavtal.

Även om de lyckas teckna kollektivavtal är det svårt att få fackliga företrädare till arbetsplatserna.

– Många har ofta tidsbegränsade anställningar och tar du på dig ett fackligt uppdrag kan du vara ganska säker på att du inte får din anställning förlängd. Man får sluta om man är obekväm.

Han nämner budgetmöbelkedjan Jysks butiker, där flera av skyddsombuden blev utköpta.

– De var för ”stökiga” och krävde för mycket åtgärder på arbetsplasten. Ska du göra skillnad för dina arbetskamrater finns det stor risk att du inte kan ha kvar din anställning.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Mango för en kommentar