Hoppa till innehållet

Inrikes

På Möllan möts tiggare, papperslösa och aktivister från vit svensk medelklass

Forskaren Christina Hansen flyttade själv in i en andrahandslägenhet på Möllevången när hon kom till Malmö som nybliven student 2004. ”Det är lätt här man hamnar om man är intresserad av samhälle och politik”, säger hon. 
Forskaren Christina Hansen flyttade själv in i en andrahandslägenhet på Möllevången när hon kom till Malmö som nybliven student 2004. ”Det är lätt här man hamnar om man är intresserad av samhälle och politik”, säger hon.  Bild: Bild: Jenny Wickberg

Dagens ETC. Stadsdelen Möllevången i Malmö har under några år­tionden utvecklats till att bli ett starkt fäste för vänster­aktivister. De inflyttade aktivisterna, som oftast kommer från vit svensk medel­klass, har samtidigt blivit ett hot mot den mångfald de själva vill slå vakt om. Det visar en avhandling av migrationsforskaren Christina Hansen.

– Det unika för Möllevången, och som enligt aktivister själva inte finns i städer som Stockholm och Göteborg, är att så många olika aktivistgrupper finns på samma plats, säger Christina Hansen, som förra veckan doktorerade med avhandlingen ”Solidarity in Diversity”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser