Inrikes.

2016-08-02 09:00
Att poliser luras i bakhåll och utsätts för angrepp ökar i flera utsatta områden i Stockholm. Här ses poliser patrullera vid Tenstagången och Rinkeby torg. Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Att poliser luras i bakhåll och utsätts för angrepp ökar i flera utsatta områden i Stockholm. Här ses poliser patrullera vid Tenstagången och Rinkeby torg.

”Ungdomar behöver hopp och möjligheter”

Långt ifrån alla ungdomar i utsatta områden deltar i stenkastningen mot blåljuspersonalen och andra öppet kriminella verksamheter. Även om det ibland låter så i mediernas generaliseringar av ”den utsatta förorten”, menar kriminologen och gängexperten Camila Salazar.

Att upplevelsen av fattigdom, utanförskap, brist på hopp och framtidsutsikter bland unga är en fin rekryteringsgrund för kriminella nätverk, borde knappast vara en nyhet för någon, menar Camila Salazar, kriminolog, gängexpert och kunskapsområdeschef inom den sociala verksamheten på Fryshuset i Stockholm.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Ungdomar behöver hopp och möjligheter till att försörja sig själva. Man kan nästan känna det i relationen till de här ungdomarna, att de förlorat hoppet. De vågar inte ens drömma om vad de vill bli, säger Camila Salazar.

Avsaknaden av meningsfulla aktiviteter i områdena gör dessutom att en markant tristess växer fram bland ungdomarna.

– Idrottsrörelsen är fantastisk, men har tyvärr inbyggt hinder i och med att läger, utrustningen och cuper kostar pengar. Om familjen inte har pengar begränsas handlingsutrymmet, säger Camila Salazar.

Gängen erbjuder en identitet

Hon vill också poängtera att långt ifrån alla ungdomar i utsatta förorter deltar i stenkastningen mot blåljuspersonalen. Även om det ibland låter så i medierna generaliseringar av den problemfyllda förorten.

– Gängen drar till sig ungdomar eftersom de öppnar upp en dörr för försörjning, samt erbjuder en identitet som är starkt förknippad med området. Gängvärden bygger också mycket på lojalitet och brödraskap, i grunden fina egenskaper. I det ”vi:et” som skapas inom gängen är inte polisen några ”kompisar” direkt, säger Camila Salazar.

Efter upploppen i Husby 2013 har Fryshuset satsat på att bygga relationer mellan lokala myndigheter och ungdomar på orten, vilket fungerat väl och drastiskt minskat den sociala oron i Husby.

– Vi har jobbat med våra trygghetsvärdar från Lugna gatan, men även tillsammans med andra aktörer arrangerat basketmatcher mellan poliser, brandmän och ungdomar från orten. Genom att de får träffas i ett avslappnat och roligt sammanhang lär sig båda sidor att se människan bakom uniformen eller hoodien, säger Camila Salazar.

Öppnar ny grundskola

Till hösten öppnar även Fryshuset en ny grundskola i Husby, som byggts upp av lokala krafter på orten.

– Vi rev den gamla skolan för att bygga en ny. Modellen går ut på inkluderande och att ge människor på orten arbeten. Det är verkligen jätteroligt att staden gått in med pengar och vågat satsa på det här. För två år sedan var Husby ett av de värsta områdena, nu har det vänt. Men det har verkligen varit ett hästjobb, säger Camila Salazar.

Attacker mot blåljuspersonal

Storvreta, Uppsala, 9 maj 2015

Ungdomar har tänt eld i ett par containrar och skurit sönder däcken på en polisbil. Ingen misstänkt.

Rinkeby, Stockholm, 17 februari 2016

Rinkeby torg. Ett 30-tal ungdomar kastar sten mot poliser som genomför ett gripande. Ingen misstänkt. Ingen skadad.

Södertälje, 24 mars 2016

Flera bilar sätts i brand. När polis kommer till platsen utsätts de för stenkastning och smällare. Rutan på en civil polisbil krossas. Ingen misstänkt.

Borås, 10 maj 2016

Knivattack mot poliskvinna. En 21-årig man är misstänkt för försök till mord. Poliskvinnan fördes till sjukhus med skador.

Tynnered, Göteborg, 11 maj 2016

En spårvagn och en polisbil vandaliserades och räddningstjänsten fick rycka ut på två bränder vid banvallen.