Inrikes.

2020-01-15 11:00
Bild: Janerik Henriksson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Ulf Kristersson (M) kräver extra val

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen gick moderatledaren Ulf Kristersson hårt åt statsminister Stefan Löfven. 

– Det enda som skulle lösa knutarna är ett extra val. Kan man inte leda landet, då ska man inte leda landet, säger Kristersson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På onsdagen sparkade det politiska året igång på allvar med en partiledardebatt i riksdagen. Mycket kom att handla om välfärden och behovet av mer pengar till kommuner och regioner. Statsminister Stefan Löfven (S) fick hård kritik både från vänster och höger. 

Moderaternas Ulf Kristersson menar att regeringen har tappat kontrollen över vårdköerna, invandringen, skjutningarna och integrationen. 

– Samhällsutvecklingen är förfärlig, misstron gror och ledarskapet lyser med sin frånvaro. Det här är inte mitt Sverige, säger Kristersson, som kräver en extrabudget för att få mer pengar till välfärden och kampen mot brottsligheten. 

Samtidigt kräver han ett extra val.

– Kan man inte leda landet, då ska man inte leda landet, säger Kristersson.  

– Det enda som skulle lösa ut den politiska paralyseringen är ett extra val. Då läggs korten på bordet igen. Svenska folket får fatta ett nytt beslut om hur Sverige ska påbörja 20-talet: Är ni nöjda eller ska vi byta riktning?

Kritik även från SD – och V

Onsdagens partiledardebatt var den första sedan M-ledaren öppnade dörren för samarbete med Sverigedemokraterna. Och SD-ledaren Jimmie Åkesson stod bakom kritiken mot regeringen. 

– Inte ens nu när välfärden krackelerar och landet splittras, inte ens nu får vi en reaktion från regeringen. Det är häpnadsväckande uselt. Det får vara slut på det tomma pratets politik och slut på floskler, säger Åkesson. 

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt är kritisk mot Löfven och talade om att Sverige har en välfärdskris. Under tisdagen gick V ut och krävde 10 miljarder extra till välfärden i kommuner och regioner. 

– Det är dags att regeringen klargör att kommuner och regioner kommer få tillräckliga resurser för att klara av sin verksamhet. Det är upp till bevis Stefan Löfven, det är nu beskedet måste komma, säger Sjöstedt under debatten och kräver ett löfte av statsministern om mer pengar till kommuner och regioner.

Men så gör man inte om man tror på svensk välfärd, är Stefan Löfvens svar.

– Det krävs tydligt besked och ett långsiktigt besked, då kan man inte bara stå i en talarstol i riksdagen och rycka till med en siffra. Det håller inte.

”Beredd att prata med alla demokratiskt valda partier”

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson ställde frågan till M-ledaren Ulf Kristersson om närmandet till SD är ett första steg att bygga ett nytt konservativt block. 

– Den vikarierande partiledaren som lovade att aldrig släppa fram en socialdemokratisk regering undrar om det har hänt något i svensk politik? Jajamensan, svarade Kristersson och möttes av applåder och skratt i kammaren.

– Jag är beredd att prata med alla demokratiskt valda partier, om vi kan genomföra sakpolitik som är bra för Sverige, tillade Kristersson.