Inrikes.

2014-09-15 21:40
 • Tusentals demonstrerade mot rasism på måndagskvällen. Demonstrationen var en reaktion mot att SD gick kraftigt framåt i riksdagsvalet. Bild: Carlos Zaya
  Tusentals demonstrerade mot rasism på måndagskvällen. Demonstrationen var en reaktion mot att SD gick kraftigt framåt i riksdagsvalet.
 • Bild: Carlos Zaya
 • "Jag tror att nu med en grönröd politik kommer vi att bekämpa rasismen", säger Josefin Ankarberg, Bild: Carlos Zaya
  "Jag tror att nu med en grönröd politik kommer vi att bekämpa rasismen", säger Josefin Ankarberg,
 • ”För att bekämpa rasismen måste vi visa och inse att kärlek och förståelse är det enda rätta”, säger Niaz Abdullah. Bild: Carlos Zaya
  ”För att bekämpa rasismen måste vi visa och inse att kärlek och förståelse är det enda rätta”, säger Niaz Abdullah.
 • Vänsterpartisten Dror Feiler spelade saxofon. Bild: Carlos Zaya
  Vänsterpartisten Dror Feiler spelade saxofon.
 • Bild: Carlos Zaya
 • Bild: Carlos Zaya
 • Bild: Carlos Zaya

Tusentals protesterade mot SD:s skräckresultat

På måndagskvällen hölls en demonstration mot rasism på Sergels Torg i Stockholm. Uppemot 8000 människor samlades på för att visa sin avsky mot främlingsfientlighet och rasism. Liknande demonstrationer hölls även i andra delar av landet.

För fyra år sedan demonstrerade tiotusentals på Sergels Torg efter att SD tog sig in i Sveriges riksdag. På måndagen var det dags igen. Tusentals människor samlades ännu en gång för att visa sitt missnöje över att Sverigedemokraterna fick 13 procent av rösterna.

– Det är jätteviktigt att fortsätta visa vårt missnöje och att ta ännu tydligare avstånd från rasismen. Även efter mandaten SD fick i riksdagen. Jag tror att nu med en rödgrön politik kommer vi att bekämpa rasismen, säger Josefin Ankarberg, en av medverkade under demonstrationen.

Flera talare från olika antirasistiska organisationer och partirepresentanter talade. På plats var även vänsterpartisten Dror Feiler.

Arrangemanget fortsatte sedan i ett demonstrationståg ner mot riksdagen och Mynttorget tillsammans med poliseskort. Ropen och musiken kunde höras flera kvarter runt om Gamla stan där det ytterligare människor anslöt sig till tåget.

– Jag känner mig orolig att det finns så många rasister i Sveriges politik. För att bekämpa rasismen måste vi visa och inse att kärlek och förståelse är det enda rätta. Att vi alla egentligen är lika, säger Niaz Abdullah, som medverkade under demonstrationen.

Carlos Zaya

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter