Inrikes.

2021-01-11 14:01
Här på Ulfsunda slott höll Norra Real konferens för sin personal. Bild: Press
Här på Ulfsunda slott höll Norra Real konferens för sin personal.
Puffetikett
Dagens ETC

Trots pandemin – gymnasieskola höll fysisk konferens för personal

”Jobba hemifrån”, sa Skolverkets generaldirektör till skolpersonalen i fredags. Trots det och trots alla övriga rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19, bedömde kommunala gymnasieskolan Norra Real i Stockholm att det var nödvändigt att hålla en fysisk personalkonferens på Ulfsunda slott på måndagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dagen efter att den nya pandemilagen trädde i kraft höll kommunala gymnasieskolan Norra Real i Stockholm personalkonferens på Ulfsunda slott i Bromma, något som bekräftades av anläggningens reception på måndagen.

Deltagarna var skolans rektorer och förstelärare, sammanlagt 10 personer. Från början var planen att 15 personer skulle närvara, enligt uppgifter till Dagens ETC.

Sedan i november har rekommendationen varit att inte fler än åtta personer ska träffas, oavsett om sammankomsten faller under ordningslagen eller inte.

– Vi bedömde att konferensen var nödvändig och den är covidanpassad så vi sitter med 1,5 meters avstånd. Det är nya chefer och ny personal som träffas och vi har inte alla med i de digitala systemen ännu, säger biträdande rektor Maria Sellberg.

Mingel i baren

Enligt konferensschemat skulle dagen avslutas med mingel i baren och en gemensam middag efter två konferenspass.

– De som vill får stanna och äta middag. Det är covidanpassat av anläggningen så det är två personer vid varje bord, säger Maria Sellberg.

Den nya tillfälliga pandemilag som ger regeringen möjlighet att kraftigt begränsa människors möjlighet att mötas och roa sig trädde i kraft på söndagen.

Gymnasieskolorna i hela Sverige har distansundervisning till den 24 januari för att minska smittspridningen av covid-19. Regeringen öppnade förra veckan för att även högstadieskolor ska få ha distansundervisning under vårterminens början om det behövs för att minska trängsel i skolan och kollektivtrafiken.

Enligt Maria Sellberg har konferensen fått grönt ljus från utbildningsförvaltningen i Stockholm.

– Vår rektor har meddelat sin chef och mig veterligen har hon inte sagt att det inte är okej.

På fredagens presskonferens med utbildningsminister Anna Ekström och Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson var instruktionerna till skolorna tydlig. Lärare ska inte träffas i skolan för möten och konferenser utan följa rekommendationerna om hemarbete.

– Arbetsgivare i skolan bör peka med hela handen och säga jobba hemifrån, sa generaldirektören.