Inrikes.

2017-09-19 07:37
Nordiska motståndsrörelsens marsch i Göteborg. Till höger: Tyska nazister.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Nordiska motståndsrörelsens marsch i Göteborg. Till höger: Tyska nazister.

Trots nazistsymbolen – stoppades inte av polisen

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd i Göteborg i söndags – som vanligt med flaggor och emblem föreställande Tyrrunan. Men trots att symbolen bars av SS-soldater är det inte skäl nog att stoppa marschen, menar polisen.

”Vi kommer att göra ett utredningsarbete för att se om något brott har begåtts”, säger Malin Sahlström.

 

Ett 50-tal nazister demonstrerade utan tillstånd i centrala Göteborg i söndags. Enligt polisen störde demonstrationen inte den allmänna ordningen och därför fick den fortsätta.

Ulf Bjereld, aktiv socialdemokrat och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är kritisk.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det finns en viss naivitet hos polisen. Jag har sett filmen över hur demonstrationen gick till och den utgjorde helt och klart säkerhetsproblem för enskilda personer. Det här är en svår avvägning och inte alls någonting helt oproblematiskt, som polisen vill få det att framstå, säger han.

Ulf Bjereld hade gärna sett en rättslig prövning – också av NMR:s användande av nazistiska symboler. Polisen i Göteborg har tidigare gått ut med att de inför demonstrationen den 30 september, då NMR fått tillstånd, kommer att vara hårdare i sin bedömning av lagen om hets mot folkgrupp.

Ska göra utredningsarbeten

Enligt polisen i Göteborg kommer det att räcka med att den sammantagna bilden liknar en nazistdemonstration från 1930- och 1940-talet för att klassas som hets mot folkgrupp – och därav har de avrått demonstranter från att till exempel marschera i takt med fanor och sköldar samt använda sig av nationalsocialistiska attribut och symboler.

Men något ingripande blev det inte från polisens sida under söndagen – trots att demonstranterna som alltid bar flaggor och kläder med NMR:s logotyp Tyrrunan, en symbol som användes av Hitlers nazister under andra världskriget.

– Regelverket omsluter enbart enskilda personer, och det är bara om en enskild person sammantaget agerar på ett sätt som utgör hets mot folkgrupp som vi kan plocka ut den från demonstrationen, säger Malin Sahlström, kommunikationschef på polisen Region väst.

Hon kan inte svara på om Tyrrunan bryter mot lagen i dagsläget men menar att polisen ska göra en vidare utredning.

– Vi har ett gott bildmaterial och kommer att göra ett utredningsarbete för att se om något brott har begåtts, säger Malin Sahlström.

”Konstigt om inte Tyrrunan ingår”

NMR:s tillstånd att demonstrera den 30 september har överklagats av både Bokmässan och Judiska församlingen i Göteborg. Under demonstrationen på söndagen uppgavs nazisterna bära en banderoll med texten ”Demonstration Göteborg 30 sep” och skandera ”Erik Nord – folkförrädare” om Storgöteborgs polisområdeschef.

Clara Bergstrand, juriststudent och engagerad i nätverket Gatujuristerna, välkomnar att söndagens demonstration utreds som hets mot folkgrupp.

– Gällande symboler verkar det inte finnas något i lagtexten där det står specifikt vilka symboler det handlar om. Men i enlighet med vad polisen har gått ut med inför demonstrationen den 30 september så vore det konstigt om Tyrrunan inte ingår, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Runan användes av Hitlers nazister

Medlemmar av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, marscherade från Liseberg via Avenyn till Gustav Adolfs torg. NMR:s logotyp Tyrrunan anspelar på den fornnodiska guden Tyr och står för kamp och seger. Runan användes av Hitlers nazister och har efter Andra världskriget fortsatt att användas av några av de mest militanta nazistiska organisationerna.