Inrikes.

2018-06-17 08:14
Ronny Lövqvist (S) kommunstyrelsens ordförande i Hylte, Mustafe Ahmed, ordförande i SSU Hylte och näringsminister Mikael Damberg (S).  Bild: Privat
Ronny Lövqvist (S) kommunstyrelsens ordförande i Hylte, Mustafe Ahmed, ordförande i SSU Hylte och näringsminister Mikael Damberg (S).

Trots attacker – SSU i Hylte backar inte

Hundratals rasistiska kommentarer har inte fått SSU Hylte att vackla. I stället växer klubben och dess ordförande Mustafe Ahmed är mer taggad än någonsin i sitt politiska engagemang.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mustafe Ahmed ler in mot kameran. Efter en tids uppehåll var SSU Hylte igång igen och nu radade den nya styrelsen upp sig för fototillfället. Själv hade han utsetts till ordförande.

Senare samma kväll: Mustafe Ahmed sitter hemma i lägenheten i Hyltebruk med mobilen framför sig. Bara några timmar tidigare var allt politiska visioner om solidaritet och jämlikhet. Det är inte vad Facebook-kommentarerna till bilden på Hyltes styrelse som SSU Halland lagt upp handlar om. Rasismen väller mot honom.  

– Det var en väldigt oväntad reaktion. Vi ville väcka ungdomarnas engagemang och trodde att vi skulle få höra att vi hade gjort en bra sak, säger han.

Om någon frågar brukar Mustafe Ahmed säga att han är från Hyltebruk. Det har gått sju år och en tredjedels liv sedan den tidigare storstadsbon från Mogadishu hamnade i det halländska brukssamhället. Det var här han tog studenten och fick sina första jobb - däribland industriarbetare, undersköterska inom äldreomsorgen och den nuvarande tjänsten som studiehandledare.

Här föddes tandläkardrömmarna och det politiska engagemanget.

– Jag älskar Hyltebruk och Hylte kommun. Jag kom hit ensam så nu är min familj Hylte kommun kan man säga. Här började mitt allting.

”Jag måste stå upp för mig själv”

Nu möts Mustafe Ahmed, som aldrig känt sig annat än välkommen i Sverige, och de andra styrelsemedlemmarna av inlägg efter inlägg med grovt rasistiskt innehåll och rena hot.

Bilden på SSU Hylte får hundratals delningar och kommentarer efter att den spridits i främlingsfientliga Facebookgrupper. Snart bedömer SSU Halland att situationen är så allvarlig att man måste ta bort inlägget. En polisanmälan upprättas.

Mustafe Ahmed menar att samhället måste ta hat och hot mot förtroendevalda på större allvar och vill även se en digital polisstation för nätkränkningar. Själv tänker han inte låta sig tystas av några näthatare.

– Det har gjort mig ännu mer motiverad att driva min politiska åsikt och att delta i ett parti.

Efter diskussioner med vänner och att noggrant ha läst partiprogrammen fastnade Mustafe Ahmed för Socialdemokraterna år 2014. När han tre år senare får frågan om att bli SSU Hyltes nya ordförande är svaret enkelt – han som bott i Sverige ett tag kan kanske bli en förebild för de nyanlända ungdomarna.

– Det är också därför jag måste stå upp för mig själv, säger han.
Mustafe Ahmed är redan ledamot i barn- och ungdomsnämnden i Hylte kommun. I årets valrörelse kandiderar han till SSU Halland, landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige i Hylte, där han är Socialdemokraternas yngsta namn på listan.

– Jag har accepterat att jag har förlorat mitt första land. Mitt andra land är Sverige, jag vill inte förlora det. Jag vill att det ska styras åt rätt håll.

Vilka frågor tycker du är viktigast att driva i Hylte?

– Jag tycker att skolfrågan är viktigast. Vi kommer driva att Hylte kommun ska få en gymnasieskola. Ett år efter att jag tog studenten la de ner gymnasieskolan. Nu åker många ungdomar till andra kommuner och det tar nästan två timmar fram och tillbaka på bussen. Det kan hända att ungdomar hoppar av skolan om det fortsätter så här. Ungdomsarbetslösheten är också en viktig fråga för mig.

Nästa vecka är det dags för SSU Hyltes första möte. Då väntas ännu fler medlemmar att vara på plats. Klubben har växt.

– Ingen har hoppat av. Jag har tänkt att man ska kämpa vidare och inte ge upp. De andra ungdomarna har tagit samma beslut, säger Mustafe Ahmed.

”Jag känner mig inte ensam”, sammanfattar Mustafe Ahmed det stöd han fått efter näthatet. Telefonen har gått varm och flera toppolitiker, däribland statsminister Stefan Löfven, har uppmärksammade händelsen. SSU Hylte fick också besök av näringsminister Mikael Damberg (S) och en partiöverskridande manifestation hölls nyligen till stöd för SSU-klubben

– De som är rasister är bara några, men efter helgen känner jag att de som bor i Sverige och tycker om demokrati, rättvisa och jämlikhet är många fler.

”I våran ryggsäck finns solidaritet”, skriver Mustafe Ahmed i ett Facebook-inlägg kort efter att ha nåtts av hundratals rasistiska påhopp. Själv tänker han inte hata tillbaka – det är inte så man får människor att tänka om, konstaterar han.
– Min förhoppning är att de ska ändra sina åsikter. Det är inte hopplöst.

Hatet mot förtroendevalda

• Cirka 40 procent av de yngre förtroendevalda (29 år och yngre) uppgav att de utsatts för trakasserier, hot eller våld.

• Om man kollar på förtroendevalda i alla åldersgrupper rör det sig i stället om 25 procent , vilket är en ökning från 20 procent år 2012. Det vanligaste var att hoten och hatet spreds via sociala medier.

• 19 procent polisanmälde händelserna. Den vanligaste anledningen till att inte göra en anmälan var att man inte trodde att det skulle leda till något.