Inrikes.

2017-02-06 09:02
Thomas Strand är en av de 6 000 svenskar som väntar på att Försäkringskassan ska ompröva sitt beslut.  Bild: Privat
Thomas Strand är en av de 6 000 svenskar som väntar på att Försäkringskassan ska ompröva sitt beslut.

”Trodde inte det var sant”

Thomas Strand fick avslag på sin sjukskrivning trots att läkaren bedömt att han inte kunde jobba heltid. Nu är han en av de 6 000 svenskar som väntar på att Försäkringskassan ska ompröva deras beslut. 

– Jag trodde inte att det var sant att jag skulle behöva vänta till skolavslutningen med att få ett besked, säger han. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Thomas Strand fick avslag på sin sjukskrivning trots att läkaren bedömt att han inte kunde jobba heltid. Nu är han en av de 6 000 svenskar som väntar på att Försäkringskassan ska ompröva deras beslut. 

– Jag trodde inte att det var sant att jag skulle behöva vänta till skolavslutningen med att få ett besked, säger han. 

För tre år sedan gjorde 49-åriga Thomas Strand en stor rygg-operation. I samband med den upptäckte läkarna att han hade cancer i ryggen och Thomas blev förlamad från bröstryggen och nedåt. Förlamningen och strålningarna gjorde att han blev heltidssjukskriven från sitt arbete som montör på ett mindre företag. 

Ett år senare började han på eget initiativ arbeta halvtid. Tack vare en förstående chef kunde han jobba kvar på samma firma men med nya arbetsuppgifter eftersom han var rullstolsburen. Ytterligare ett halvår senare började han arbeta 75 procent och eftersom han hade tränat mycket kunde han då ta sig fram utan hjälpmedel. 

”Blev alldeles tung i bröstet”

I höstas hade han ett nytt möte med sin läkare där de kom fram till att han skulle fortsätta arbeta 75 procent eftersom han på grund av sin sjukdomshistorik har dålig balans och blir mycket trött i benen och ryggen av att stå och sitta upp. Men den här gången höll Försäkringskassan inte med utan avslog Thomas Strands sjukpenning och menade att var kapabel att arbeta heltid. 

– När jag fick beskedet fick jag panikkänslor och blev alldeles tung i bröstet. De gjorde inte alls samma bedömning som min läkare utan menade att rygg-smärtorna inte borde hindra mig från ett kontorsjobb på heltid, säger han. 

Thomas Strand upplever att han varit för bra som har ignorerat ryggsmärtorna och bitit ihop för att kunna jobba så mycket som möjligt. Han undrar om han hade fått sin sjukskrivning beviljad om han bara hade legat hemma i stället. Ett tag funderade han på att be om att få gå ner i arbetstid men eftersom det skulle innebära en stor ekonomisk förlust började ofrivilligt att arbeta heltid i november. 

Nästa bakslag kom när han i november begärde en omprövning av beslutet och fick svaret att handläggningstiden var 25 veckor.

– När jag fick veta det skrattade jag bara. Jag trodde inte att det var sant att jag skulle behöva vänta till skolavslutningen med att få ett besked. Nu är jag ju lyckligt lottad som har en viss arbetsförmåga och har ett jobb att gå till, men tänk på alla som inte har det, säger han. 

Vill men orkar inte

Han säger att det är ångestframkallande att bara gå och vänta. Sedan tre månader tillbaka arbetar han ofrivilligt heltid och det fungerar tack vare att han tar ut komptid och semesterdagar. Ändå är han helt slut när han kommer hem på kvällarna. 

– Jag vill ju jobba, men det är tufft att sitta på kontoret till klockan fyra varje dag. Eftersom min fru också är sjuk är det ofta jag som handlar och lagar mat. Nu måste hon ta över en del av de vardagssysslorna eftersom jag inte heller orkar, säger han.  

Från Försäkringskassan fick han rådet att sjukskriva sig några dagar då och då. Det gjorde Thomas Strand arg eftersom ansvaret då skulle hamna på hans arbetsgivare i stället. Han arbetar på en liten firma och tycker inte att chefen – som alltid ställt upp för honom – ska drabbas av att Försäkringskassan nekar honom ersättning. 

Istället jobbar Thomas på som vanligt och biter ihop när ryggsmärtorna blir alltför svåra. Framåt sommaren borde han få sitt besked från Försäkringskassan. 

– Tills dess är det väl bara att kämpa på, säger han.