Inrikes.

2021-09-26 16:45
Bild: Niclas Persson, Ole Berg-Rusten/NTB/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Tre frågor till Anna Jerdén: ”Bättre vara aktiv än att stå på golfbanan”

Anna Jerdén, S-politiker i Eskilstuna, som i samband med en klimataktion som Extinction rebellion arrangerade Oslo i augusti, blev gripen och nu riskerar kraftiga böter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Varför var du med i aktionen?

– Efter IPCC-rapporten såg vi ju behovet av att minska utsläppen och att Norge då i det läget vill fortsätta att borra efter olja och dessutom borra efter ny olja i arktiska Barents hav var orsaken till att jag ville delta i aktionen. Det är helt absurt att Norge har sålt ut oljerättigheter fram till 2070.

Vad betyder det här för dig idag?

– Det är det bästa jag har gjort. Dels för att vi faktiskt nådde resultat. Oljefrågan lyftes i Norge och dominerade valrörelsen. Det är sällan man känner att det man gör resulterar i något. Jag är 71 år – vad ska pensionärer göra? Det är bättre att vara aktiv än att stå på golfbanan. Eller, man kan ju vara aktiv och stå på golfbanan. Domen kommer den 1 oktober och då får vi se om jag får 14 000 kronor i böter, som åklagaren yrkat på. Det är ju en väldigt kännbar summa. Men, det har samlats in pengar till en bötesfond där bland annat Stefan Sundström i Dagens ETC har uppmärksammat fonden.

Är det ett problem som förtroendevald politiker?

– Nej, det tycker jag inte. Jag står för att jag var med i aktionen. Jag tycker att det är bra att förtroendevalda är aktiva och jag har varit väldigt offentlig med det här eftersom jag vill sprida ordet om klimatkrisen.