Inrikes.

2017-05-04 08:11
  • KLas Lund, tidigare ledare, är bland annat dömd för bankrån och dråp. Finska medlemmen Jesse Torniainen är misstänkt för grovt vållande till annans död. Nuvarande ledaren Simon Lindberg är dömd för misshandel och hatbrott. Bild: Pressbild, Fritz Schibli TT, VEsa Moilanen Ap/TT
    KLas Lund, tidigare ledare, är bland annat dömd för bankrån och dråp. Finska medlemmen Jesse Torniainen är misstänkt för grovt vållande till annans död. Nuvarande ledaren Simon Lindberg är dömd för misshandel och hatbrott.
  • Jesse Torniainen är misstänkt för grovt vållande till annans död och misshandel. Bild: Vesa Moilanen/AP/TT
    Jesse Torniainen är misstänkt för grovt vållande till annans död och misshandel.
  • Emerich Roth. Bild: Henrik Montgomery/TT
    Emerich Roth.

Tidslinje: Här är NMR-nazisternas brutala brott

Mord, bombdåd och misshandel. Dagens ETC listar Nordiska motståndsrörelsens våldsdåd sedan 2013.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

December 2013: Kärrtorpsattacken

Anhängare till Nordiska motståndsrörelsen, beväpnade med glasflaskor och påkar, attackerar en antirasistisk manifestation som anordnats av bland andra boende i området.

Mars 2015: Grov misshandel Trollhättan

Fyra män med kopplingar till Svenska motståndsrörelsen slår enligt uppgifter ned en man och fortsätter slå och sparka på denne när han faller till marken.

Januari 2016: Våldsamt upplopp på Medborgarplatsen i Stockholm

En grupp om cirka 40 aktivister från NMR genomför en icke tillståndsgiven marsch som anländer till Medborgarplatsen. På angiven signal går hela gruppen till attack mot polisen.

Maj 2016: Första maj i Borlänge

En videoupptagning av Dalarnas tidning visar hur en medlem i NMR misshandlar en motdemonstrant framför polisen.

Juni 2016: Blir Nordiska motståndsrörelsen

Svenska motståndsrörelsen byter namn till Nordiska motståndsrörelsen.

Juni 2016: Nya spår efter mordmisstänkt nazist

Polisen meddelar att ny information inkommit om var mordmisstänkte nazisten Simon Arnamo, 24 år, befinner sig. Den internationellt efterlyste NMR-medlemmen har hållit sig gömd sedan 2012 och klassas av Interpol som en av Europas mest eftersökta.

Simon Arnamo. Bild: Europol
Simon Arnamo.

September 2016: Finska nazister slår ihjäl antifascist

Jimi Joonas Karttunen, 28 år, misshandlas till döds när han säger ifrån vid Finska motståndsrörelsens demonstration i Helsingfors. Jesse Torniainen, 26 år, en central profil i den finska grenen av NMR, misstänks för grovt vållande till annans död och misshandel.

Jesse Torniainen är misstänkt för grovt vållande till annans död och misshandel. Bild: Vesa Moilanen/AP/TT
Jesse Torniainen är misstänkt för grovt vållande till annans död och misshandel.

December 2016: Brandattentat

Socialdemokratiska kommunalrådet Pierre Esbjörnssons utsätts för ett brandattentat. På garaget bredvid bilen hade någon klottrat NMR:s symbol. Efter mordbranden tvingas han ha skyddat boende och bära larm. I december avgick han på grund av hoten.

Januari 2017: Tre bombdåd i Göteborg

Två personer kopplade till NMR häktas för två bombdåd och ett bombförsök i Göteborg. I november sprängs första bomben vid bokcafét Syndikalistiskt forum. I januari sprängds den andra vid ett flyktingboende i Järnbrott. En städare träffas av splitter över hela kroppen och båda benen bryts. En skarp bomb som inte detonerat återfinns senare vid ett flyktingboende i stadsdelen Torslanda. Säpo hittar ett förråd av sprängmedel hos en av de häktade.

Februari 2017: Misshandel på skola

Emerich Roth, som överlevt fem koncentrationsläger, talade med Åsöskolans elever i Stockholm om Förintelsen. Tolv nazister från Nordiska motståndsrörelsen kom dit. En av dem bar kniv. De delade ut flygblad som påstod att Förintelsen är en ”propagandalögn”. Nazisterna attackerade en 15-årig elev som protesterade mot deras närvaro.

Emerich Roth. Bild: Henrik Montgomery/TT
Emerich Roth.

April 2017: Hotade fackförbundet Byggnads

Byggnads Stockholm–Gotland meddelar att man har mottagit hot från NMR. NMR har både riktat sig direkt mot privatpersoner inom fackförbundet samt stört ett möte om mångfaldsfrågor. Hoten kopplas till fackförbundets jämställdhetskampanj i samband med 8 mars.

April 2017: Judisk förening stänger efter hot

Nazister från NMR har hotat den judiska föreningen i Umeå under lång tid. Till slut väljer föreningen att stänga föreningslokalen. Händelsen skapar stor uppståndelse och det har arrangerats kippavandringar i staden i protest mot hoten.