Inrikes.

2020-06-25 13:52
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: TT/Magnus Andersson
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Puffetikett
Dagens ETC

Tegnell: Serviceyrken är överrepresenterade

Människor med serviceyrken är hårdare drabbade av covid-19, visar siffror som Folkhälsomyndigheten tagit fram. Bland de grupper som är hårdast drabbade listar myndigheten bland annat taxiförare, spårvagnsförare och pizzabagare.


Här kan du se pressträffen


I Sverige finns nu 63 890 bekräftade fall och 5 230 personer har avlidit, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Antalet allvarliga fall går nu ner.

– Vad vi nu fångar är en omfattande spridning i samhället av lindriga fall och det är bra att de får veta om sjukdomen så att de inte för den vidare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens pressträff.

Enligt myndigheten råder inte längre en situation i samhället med överdödlighet på grund av coronasmittan.

– Antalet avlidna är på en väldigt hög samlad nivå, men på en nivå nu där vi inte har överdödlighet i Sverige. Vi kan alla önska att det går fortare men det är på väg åt rätt håll, säger Anders Tegnell.

Myndigheten har också tagit fram statistik över utsatta yrkesgrupper – den visar att personer med serviceyrken är särskilt utsatta, däribland taxiförare, buss- och spårvagnsförare och pizzabagare. För de yrkesgrupperna räknas den relativa risken att smittas som mer än fyra gånger så stor, jämfört med övriga yrkesgrupper.

– Personer inom serviceyrken är överrepresenterade, vilket kanske inte överraskar någon av oss.

– Framför allt taxi-, buss och spårvagnsförare sticker ut. Det här är en ytlig genomgång, levnadsvillkor spelar också in men yrkesbiten verkar ligga bakom åtminstone en del av riskbiten.

Myndigheten har jämfört bekräftade fall av covid-19 mot SCB:s siffror över yrkeskategorier – de fall som jämförts gäller perioden 13 mars till 27 maj.