Inrikes.

2017-05-25 11:00
  • Ted Ekeroth, tvillingbror till Kent Ekeroth, planerar att flytta till Ungern. Bild: Skärmdump/Janerik Henriksson/TT
    Ted Ekeroth, tvillingbror till Kent Ekeroth, planerar att flytta till Ungern.

Ted Ekeroth planerar flytt till Ungern

SD-politikern Ted Ekeroth har tidigare talat om att lämna Sverige för ett land med ett "bättre" politiskt klimat. Dagens ETC kan nu avslöja att Ekeroth, likt flera tidigare SD-politiker, tänker flytta till Ungern.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

I mitten av februari annonserade Ted Ekeroth, tvillingbror till den brottsmisstänkte riksdagsledamoten Kent Ekeroth, att han lämnade alla sina politiska uppdrag för Sverigedemokraterna SD.

Ted Ekeroth blev medlem i SD år 2006 och satt fram tills i år i Lunds kommunfullmäktige, men efter att han förlorat valet om att bli ordförande för SD i Lund skrev han ett långt Facebookinlägg, som fördömde en odemokratisk kultur i partiet. Där sa han även farväl till partiengagemanget.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Ted Ekeroth avslutade inlägget med att berätta hur han skulle tillbringa mer tid med familjen och kanske flytta ifrån Sverige. Till ett land, där han inte behöver känna sig jagad av meningsmotståndare.

”Det hade varit väldigt skönt att bo utomlands ett tag, där folk kanske är lite mindre ’krystade’, ängsliga, barnsliga och rädda. Att kunna prata om de problem som invandring medför, utan att folk måste spela indignerade”, skrev Ted Ekeroth.

Har redan lägenhet

Nu kan Dagens ETC berätta att Ekeroth har långt gångna planer på att flytta – och fristaden som passar de politiska kriterierna heter Ungern.

Dagens ETC har tagit del av flera konversationstrådar, som ibland blivit raderade, från en privat Facebookgrupp för svenskar i Budapest. Ekeroth är medlem i gruppen och har under våren vid flera tillfällen bett om tips och råd, inför att han och familjen ska etablera sig i den ungerska huvudstaden. Om hur man skaffar uppehållstillstånd och adressdokument, om hur byråkratin fungerar.

I mitten av april skrev Ekeroth att han redan äger en lägenhet i Budapest. Han säger sig ha anställningsbevis klart att visa det ungerska migrationsverket och planerar att anställa ungrare till sitt företag.

Sällskap av Kent?

Grävreportern Mathias Wåg har i åratal granskat SD och ingår i den Guldspadevinnande Researchgruppen, som samarbetat med svenska medier för att avslöja extremhögerns aktiviteter. Han har redan hört skvaller om att både Ted och Kent Ekeroth köpt lägenheter nere i Budapest.

– Det är vad sverigedemokrater jag pratat med har berättat. Kent ska också ha varit i Budapest. Det hänger väl samman med att det inte är klart om han kommer få vara kvar i riksdagen, eller om han måste lämna.

Kent Ekeroth tog i februari timeout från riksdagens justitieutskott, efter att han åtalats för misshandel under ett krogbråk. Bröderna Ekeroth är inte heller de första SD-profilerna att närma sig Budapest. Redan 2013 utvandrade den förre riksdagsledamoten Erik Almqvist dit, efter att hans inblandning i den ökända järnrörsskandalen fick honom att lämna alla politiska uppdrag.

Vill inte kommentera

Andra svenskar i den privata Facebookgruppen har ibland gjort sig lustiga över att Ted Ekeroth vill migrera till Ungern, när sverigedemokrater själva kritiserar invandringen till Sverige. I mitten av mars svarade Ekeroth i en konversationstråd att en sådan liknelse bara är ”socialistiskt flum”. Varken han eller SD är emot invandring från närstående kulturer, av folk som har hög utbildning, svarade han, och fick uppbackning av Almqvist som även han är medlem i Facebookgruppen.

Ekeroth var just då, i mars, själv på besök i Budapest. Han skrev att familjen redan har synen på sin egen integration klar, fast ännu inte har flyttat ner.

”När så sker kommer vi självfallet lära oss språket och inte kräva att man talar svenska i skolan. Vi kommer heller inte kräva att man slutar visa ungerska flaggan eller att man ska sluta med ungerska nationalsången.”

Enligt Mathias Wåg ser SD-profilerna det inte som motstridigt att själva bli invandrare, så länge det sker i en europeisk identitetskontext. SD anser att det pågår en massinvandring av icke-västerlänningar till Europa, som ställer krav och förstör kulturerna här.

– Själva skulle de aldrig säga att de blir ungrare av att bo i Ungern, utan att de är svenskar som har kvar sin kultur. De säger att man inte kan ställa krav på Ungern att anpassa sig efter dem och ge dem rättigheter, och att de lever på sina egna pengar, istället för att tära på välfärdssystemet.

Dagens ETC har utan framgång sökt Ted Ekeroth för en kommentar.

Läs vidare på nästa sida: Sverigedemokrater hittar ett andra hem