Inrikes.

2017-08-24 12:00
Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.  Bild: TCO
Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

TCO: ”Enormt ingrepp i föreningsrätten”

Efter Alliansens utspel om eventuell lagstiftning om så kallade ”inträdesjobb” för att få in nyanlända på arbetsmarknaden, växer nu kritiken.

TCO hävdar att en sådan reform kan strida mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Det är ett enormt ingrepp i avtalsfriheten och även i den fackliga föreningsrätten, säger Samuel Engblom som är samhällspolitisk chef på TCO.

Han menar att förslaget skulle bli svårt att införa utan större ingrepp i den svenska modellen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Om man ska genomföra det här lagstiftningsvägen så måsta man ha en lag som säger att alla kollektivavtal som innehåller bestämmelser som är mer förmånliga inte är giltiga, säger Samuel Engblom.

Han menar att förslaget därför kanske inte ens är förenligt med Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

– Min bedömning är att ett så stort ingrepp inte uppfyller de krav som ställs i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, där det finns ett skydd för föreningsrätten, säger Samuel Engblom.

Att jämföra med andra länder där det ju finns minimilöner som går att höja och sänka är inte relevant, eftersom parterna inom den svenska modellen avtalar om lägstalöner i branschvisa kollektivavtal, konstaterar han. Dessutom kan det blir problem att definiera för vem villkoren ska gälla.

– Vad gäller för en IT-ingenjör som har kommit till Sverige på senare år? Det kommer att skapa en stor rättslig osäkerhet kring alla kollektivavtal på arbetsmarknaden.

Löser inte problem

Enligt uträkningar som TCO gjort så finns det dessutom redan så pass mycket subventioner för den som vill anställa en arbetslös nyanländ att det inte är kostnaden som är problemet för arbetsgivare, snarare att hitta rätt person. Och tidigare försök med nya anställningsformer har visat sig svåra att få att fungera.

– Inga av den här typen av förslag har varit särkilt stora succéer, så när de nu pratar om 25 000–40–000 nya jobb så har man anledning att vara väldigt skeptisk.

Enligt en uträkning som tidningen Arbetet gjort så skulle en del löner med Alliansens förslag hamna på runt 11 000 kronor före skatt per månad.

Alliansens förslag om inträdesjobb

Genom lagstiftning vill Alliansen skapa en förenklad anställning för nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen med 70 procent av rådande ingångslön i branschen, upp till ett tak på 21 000 kronor före skatt, med slopad arbetsgivaravgift.

Det arbetsrättsliga skyddet motsvarar provanställning i två år som övergår i tillsvidareanställning därefter.

Anställningen får innehas i maximalt tre år och tiden fortsätter att räknas ned även om en anställd byter arbetsgivare.