Täby.

2015-09-11 17:00
I en intervju med Ekot i går öppnade Jan Björklund för regeringens linje: ”Jag tycker att det är rimligt att alla svenska kommuner delar detta ansvar på samma sätt som vi nu kräver att alla länder i Europa ska dela det europeiska ansvaret.” Bild: Anders Ylander/TT
I en intervju med Ekot i går öppnade Jan Björklund för regeringens linje: ”Jag tycker att det är rimligt att alla svenska kommuner delar detta ansvar på samma sätt som vi nu kräver att alla länder i Europa ska dela det europeiska ansvaret.”

Täbymoderater rasar mot flyktingtvång

Folkpartiledaren Jan Björklund öppnar nu för att stödja regeringens förslag om att alla kommuner ska bli skyldiga att ta emot ett visst antal flyktingar. Därmed finns en majoritet i riksdagen för förslaget. Det gillar inte Moderaterna i Täby.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Täby, en av de kommuner som tar emot minst antal flyktingar i landet, är kommunalrådet Leif Gripenstam (M) mycket kritisk.

– Jag tycker det är helt fel att förbjuda folk att bosätta sig var de vill. Jag tycker det är bra om folk får bestämma själva var de ska bo någonstans. Sedan framgår det inte riktigt vad Folkpartiet eller Vänsterpartierna menar, för i stort sett alla kommuner i Sverige hjälper till idag.

Men hans allianskollegor i Folkpartiet har en annan åsikt. I en intervju med Ekot i går öppnade Jan Björklund för regeringens linje.

– Jag tycker att det är rimligt att alla svenska kommuner delar detta ansvar på samma sätt som vi nu kräver att alla länder i Europa ska dela det europeiska ansvaret, sa Jan Björklund.

I dag kan kommunerna själva bestämma över sitt flyktingmottagande men regeringspartierna har länge velat ändra på det och tvinga alla att ta emot ett visst antal per år. Anledningen är att fördelningen är ojämn och att kommuner som Södertälje och Malmö tar emot många medan exempelvis Täby och Vellinge tar få. Alliansen och SD har velat behålla systemet som det är i dag men med Folkpartiets svängning finns nu en majoritet i riksdagen för regeringens förslag. Det innebär att kommunerna från och med 1 juli 2016 tvingas ta emot ett visst antal nyanlända med uppehållstillstånd.

Morgan Johansson lättad

Justitie- och integrationsminister Morgan Johansson (S) är lättad över att det nu ser ut att bli en riksdagsmajoritet.

– Jag var rätt nedslagen i somras. Det har varit en sommar i Sverige som opinionsmässigt präglats av flyktingkritiska partier och en flyktingkritisk inriktning. Nu har jag en otrolig tillförsikt, säger han till TV4.