Inrikes.

2016-10-21 12:15
 • Inbördeskriget i Jemen är en humanitär katastrof. 10 000 människor har dödats, tre 	                 miljoner är på flykt och nära 80 procent av landets befolkning riskerar undernäring. Bild: Hani Mohammed/AP
  Inbördeskriget i Jemen är en humanitär katastrof. 10 000 människor har dödats, tre miljoner är på flykt och nära 80 procent av landets befolkning riskerar undernäring. 
 • "Det ligger i själva verket i Sverige intresse att dessa konflikter fortsätter", säger den jemenitiska journalisten Afrah Nasser.
  "Det ligger i själva verket i Sverige intresse att dessa konflikter fortsätter", säger den jemenitiska journalisten Afrah Nasser.
 • Pieter Wezeman.
  Pieter Wezeman.

”Sverige tjänar på dessa krig”

Den svenska regeringen avslutade förra året sitt militära samarbetsavtal med Saudiarabien. Men Saab tillåts fortsätta sälja vapen till Gulfländerna – som fortsätter att flygbomba mot civila mål i Jemen. Det gör Sverige medansvarigt, säger den jemenitiska journalisten Afrah Nasser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det svenska vapenföretaget Saab har utvecklat Global Eye, en ny version av stridsledningssystemet Erieye som tidigare sålts till bland annat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Svenska Dagbladet berättade i söndags att Saab fått tillstånd att exportera även Global Eye till Förenade Arabemiraten. Global Eye är en radar monterad på ett flygplan som kan upptäcka små mål i luften, på marken och till havs över väldiga områden, enligt Saab. Därefter kan stridsflygplan sättas in eller andra militära attacker genomföras.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


ISP lägger dimridåer

Exporten av Saabs radarsystem har kritiserats från flera håll eftersom Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är diktaturer som förtrycker sin egen befolkning och har varit i krig i Jemen i över ett och ett halvt år. Men den svenska kontrollmyndigheten ISP har hävdat att de beviljar exporten eftersom Saudiarabien och Förenade Arabemiraten inte krigar mot staten Jemen utan mot rebeller i landet. Dessutom menar ISP att Erieye och Global Eye är övervakningssystem snarare än vapen.

Men det där är bara administrativa villospår, menar Pieter Wezeman, vapenindustriexpert på fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Det är solklart att Erieye och Global Eye är byggt för att vara militärt. Det är solklart att de är till för att hjälpa andra flygplan att hitta sina mål. Man måste se det som en helhet.

Erieye övervakar främst luftrummet och är därför inte optimalt i det saudiledda kriget mot rebellerna i Jemen, eftersom de inte har några flygplan. Annat är det med Global Eye, som Förenade Arabemiraten alltså snart får levererat. Det kan enligt Saab upptäcka mål på marken som bilar och människor.

– Så som Global Eye är marknadsfört så kan det användas bättre i Jemen, säger Pieter Wezeman.

Kapprustning med Iran

Pieter Wezeman menar att Gulfländerna köper vapen av Saab för att ha ordentligt med våldskapital utifall att befolkningarna börjar protestera igen såsom under den arabiska våren. Men det handlar också om en kapprustning gentemot Iran. Militärteknologiskt ligger Iran långt efter. Därför jobbar iranierna mer genom rebeller i andra länder som Jemen och Syrien, enligt Wezeman.

– Det leder till att den saudiledda koalitionen bestämmer sig för att ingripa, för att de uppfattar det som att Iran jobbar med Huthirebellerna i Jemen. Allt hänger samman.

I denna eskalerande situation väljer Sverige alltså att fortsätta bevilja vapenleveranser till Gulf-länderna.

"Glasklara krigsbrott"

Afrah Nasser, som är journalist och bloggar om mänskliga rättigheter, menar att den svenska debatten om att Gulfländerna förtrycker sina befolkningar är mindre viktig än det som nu pågår i Jemen.

– Saudiarabien och Förenade Arabemiraten begår glasklara krigsbrott. Och de som säljer vapen till dessa länder, som Sverige, är medansvariga för dessa krigsbrott, säger Afrah Nasser.

– Staterna som flygbombar i Jemen står för den största delen av de civila dödsoffren i konflikten. De vet att de attackerar civila. Det är lätt att räkna ut att i en skola går elever, på ett sjukhus finns det patienter, till en begravning kommer hundratals sörjande, och när de bombar en FN-konvoj så vet de att det är en FN-konvoj. Hur du än vrider och vänder på detta så handlar det om krigsbrott.

Ratar dubbelmoral

Jemen, som redan innan konflikten var det fattigaste landet i arabvärlden, drabbas nu av sanktioner, inbördeskrig och flygbombningar. Men det hindrar dem inte från att rikta sin ilska mot de som säljer vapen till Gulfländerna.

– Folk på marken i Jemen blir oerhört frustrerade över dubbelmoralen i USA, Storbritannien och Sverige, säger Afrah Nasser.

Hon hoppas att fler svenskar får upp ögonen för vad deras regering och myndigheter sysslar med.

– På många sätt tjänar Sverige på dessa krig. De kan fortsätta göra affärer och sälja vapen. Det ligger i själva verket i Sverige intresse att dessa konflikter fortsätter.