Inrikes.

2017-11-27 22:27
I Kanada har diskussionen om sexuellt samtycke gått från att handla om att ”nej betyder nej”, till att ”ja betyder ja”.  Bild: Adam Wrafter
I Kanada har diskussionen om sexuellt samtycke gått från att handla om att ”nej betyder nej”, till att ”ja betyder ja”. 

Sverige hakar på internationell trend

Flera andra länder i världen har redan lagstiftat om att samtycke måste finnas när det gäller sexuella handlingar. Kanada ses som föregångsland, men även länder som Skottland, Norge och Belgien har lagar som liknar den Sverige nu planeras införa.

I början av 1980-talet gick en reform igenom i Kanada, som innebär att alla handlingar av sexuell innebörd som genomförs utan samtycke från alla inblandade är straffbara. Precis som sexualbrottskommittén i Sverige nu föreslår, har också begreppet ”våldtäkt” tagits bort och ersatts med termen ”sexual assault” – sexuellt övergrepp.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Anuradha Dugal, chef för våldspreventions på kvinnorättsorganisationen Canadian Women’s foundation, har tidigare i en intervju med Dagens ETC berättat att trots att lagstiftningen varit på plats under lång tid så är det först nyligen som debatten har ändrats.

– Diskussionen om sexuellt samtycke har nyligen ändrats, från att handla om att ”nej betyder nej”, till idén att ”ja betyder ja”. Kanadensare inser mer och mer att samtycke innebär att det krävs ett ja, säger hon.

Fler anmälningar

I England och Wales reformerades sexualbrottslagen 2003 och som en del i omskrivningen infördes samtycke. På samma sätt ändrades lagen i Tyskland förra sommaren och sedan 2010 är det samtycke som gäller i Skottland. Även Norge, Nya Zeeland, Belgien och vissa delstater i USA har krav på samtycke i sin lagstiftning gällande sexualbrott. Efter att Skottland ändrade sin lag fördubblades antalet anmälda våldtäkter.

I England har debatten handlat om att flytta fokus från offret till gärningsmannen, men trots att lagen i år fyller 14 år är man inte i mål, menar Rebecca Hitchen, koordinator på organisationen Rape Crisis London.

– Fortfarande är det stort fokus på målsäganden. Når fallet en rättegång kommer offret förhöras inför en jury, och försvaret kommer ifrågasätta allt hon säger. Eftersom våldtäkt så sällan sker inför vittnen handlar det ofta om ord mot ord, och att vi lever i en kultur där offret skuldbeläggs, och där det finns så många myter om sexuellt våld inbäddade i vårt medvetande, påverkar också, har hon tidigare berättat för Dagens ETC.

Länder med samtyckeslagstiftning

Norge: Sexualbrottslagstiftningen bygger framför allt på att gärningsmannen ska ha tvingat sig till sexuell handling, men de har också en slags samtyckesreglering.

England och Wales: Samtycke infördes 2003 när sexualbrottslagen reformerades. Samtycke kan bara en person ge som har ett val, och som har förmågan att ta ställning.

Belgien: Lagstiftningen säger att alla former av sexuell
penetrering som begås mot en person som inte samtycker,
är ett våldtäktsbrott.

Tyskland: Samtyckesparagraf infördes sommaren 2016.

Kanada: I början av 1980-talet gick en reform igenom som säger att alla handlingar av sexuell innebörd som genomförs utan samtycke från alla inblandade är straffbara.

Skottland: Har sedan 2010 en samtyckesbaserad lagstiftning. Gärningsmannens måste kunna redogöra för vilka åtgärder han vidtagit för att försäkra sig om att samtycke fanns.