Inrikes.

2014-10-09 12:07
Svenska polisens Revaprojekt, som jagade papperslösa i Stockholms tunnelbana förra året mötte enorma protester. Nu deltar Sverige i en gigantiskt Reva-liknande EU-operation över hela Europa. Bild: Bertil Enevåg Ericsson/TT
Svenska polisens Revaprojekt, som jagade papperslösa i Stockholms tunnelbana förra året mötte enorma protester. Nu deltar Sverige i en gigantiskt Reva-liknande EU-operation över hela Europa.

Sverige deltar i EU-operation mot papperslösa

Nästa vecka deltar Sverige i operation Mos Maiorum, en gigantisk operation mot flyktingar, initierad av EU. Papperslösa över hela Europa ska kartläggas och gripas.
   – Den nya regeringen säger sig vilja skapa fler vägar in i EU. Det här är raka motsatsen, säger riksdagsledamoten Christina Höj Larsen (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På måndag, den 13 oktober inleds Mos Maiorum, en enorm EU-operation vars syfte bland annat är att kartlägga och gripa papperslösa. Initiativtagare till operationen är ordförandelandet Italien. Operationen beskrivs som en insats mot organiserad brottslighet, men Malin Björk, som sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet, menar att det handlar om en gigantisk Reva-aktion.
– Man kan inte kalla det någonting annat än ett Reva på steroider. Det handlar om att mobilisera tusentals poliser för att jaga papperslösa, säger hon.
Mos Maiorum pågår enligt planen mellan 13 och 26 oktober och styrs av Styrelsen för immigration och gränspolis i Italien, vars syfte är att ”utveckla strategier för att motverka illegal invandring”, i samarbete med Frontex, EU:s gemensamma byrå för gränskontroll.

”Tror det är den sjunde”

Susanna Herrera, departementssekreterare vid justitiedepartementets polisenhet, bekräftar att Sverige deltar i operationen. Hon berättar att information har gått ut till landets polismyndigheter och säger att varje myndighet själv väljer hur man lägger upp arbetet.
– Jag kan inte svara på i vilken omfattning man deltar, säger hon.

När fattades beslutet att Sverige ska delta?

– Liknande operationer har skett tidigare, jag tror att detta är den sjunde. Varje ordförandeland har haft en liknande operation. Det är inget beslut som tas på rådsnivå utan det är myndigheter som deltar. Information har gått ut till medlemsländerna och Sverige har anmält sitt intresse. Det var i september om jag inte minns fel.
Enligt Susanna Herrera har beslutet inte fattats på politisk nivå, utan inom polisens nationella operativa ledningsgrupp.

Regeringen vägrar kommentera

Dagens ETC har sökt justitieminister Morgan Johansson för en kommentar, men hans pressekreterare Tora Heckscher meddelar att han inte kommenterar operationen.
– I sakfrågan vänder vi oss inte emot att en person kan bli avhyst. Men hur avhysningen ska gå till bestämmer rikspolisstyrelsen. Vi kommenterar inte det, säger Tora Heckscher.
Men ni måste väl ha en politisk uppfattning om hur avhysningar ska gå till?
– Jo, men då måste det uppstå kritik eller att vi vet att det har gått till på ett visst sätt. Morgan Johansson kommer inte att kommentera alla hypotetiska sätt man kan avhysa en person på. Om det uppstår en situation så kanske han omvärderar, men nu finns det ingen kritik mot hur det har gjorts.
Christina Höj Larsen, riksdagsledamot för Västerpartiet, är kritisk och planerar att lämna in en interpellation där hon ställer Morgan Johansson till svars.
– Den nya regeringen säger att man vill skapa fler vägar in i EU. Det här är raka motsatsen. Jag tycker inte att Sverige ska delta i den här typen av aktioner. Det stora problemet är att det inte finns några lagliga vägar in i Europa. Människor tvingas i armarna på flyktingsmugglare. Vi behöver inte fler poliser vare sig runt gränserna eller som jagar inom landet. Jag vill höra vad regeringen tänker göra, säger hon.
Malin Björk är kritisk till hur Frontex används för att motarbeta människor på flykt.
– Om man ser det i sin kontext så är det ännu värre. Vi står inför en av de värsta flyktingkriserna på länge. Folk behöver skydd och ett värdigt mottagande. Det krävs att vi öppnar gränserna och att vi räddar liv på Medelhavet. Att då lansera mega-Reva mot folk som söker skydd är ett hån, säger hon.

Mos Maiorum

• Operationen pågår mellan 13 och 26 oktober och enligt en skrivelse från EU:s ministerråd är alla medlemsländer och Shengenländerna inbjudna att delta. Operationens resultat ska redovisas i en rapport som ska vara klar den 11 december, uppger Metro.

Målet med operationen är:
• Gripa illegala immigranter och samla information i utredningssyfte.
• Identifiera, åtala och störa den organiserade brottsligheten.
• Befästa ländernas gemensamma åtgärder när det gäller gränskontroller och gränsövervakning för att effektivt kunna motarbeta den illegala invandringen.
• Göra kontroller på platser som man vet att illegala invandrare brukar ta sig till.

Reva

• Reva är ett samarbete mellan Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården och har funnits sedan 2009.
• Syftet är att leta upp och utvisa personer som fått nej på sin asylsökan men inte självmant lämnar Sverige.
• Projektet fick hård kritik efter att polisen sökte efter papperslösa i Stockholms tunnelbana och personer med utländskt utseende tvingades legitimera sig i början av 2013.
• Reva står för ”rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”.