Inrikes.

2016-10-29 11:00
  • Konsumtionsvaror, matkonsumtion och flygresor är de tre delar som utgör vårt största avtryck på den globala miljön. Bild: Gorm Kallestad/TT
    Konsumtionsvaror, matkonsumtion och flygresor är de tre delar som utgör vårt största avtryck på den globala miljön.
  • Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
  • Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Svenskarna lever som om det fanns fyra jordklot

Sverige är tillsammans med USA, Kanada och Australien ett av de länder som står för det största avtrycket på den globala miljön.

Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden.

"Vi överkonsumerar jordens resurser och i Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande", säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Världsnaturfondens rapport "Living Planet" som lanserades under gårdagen visar att den genomsnittliga svensken lever som om det fanns 4,2 jordklot – en ökning från 3,7 jordklot under 2014. Matkonsumtionen utgör den största delen av Sveriges avtryck på den globala miljön (32 procent), följt av resor (29 procent) och konsumtion av varor (18 procent).


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi överkonsumerar jordens resurser och i Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande. Vårt fotavtryck ökar i stället för att minska. Men loppet är inte kört. De goda nyheterna är att det finns lösningar, inte minst måste vi göra vår produktion och konsumtion av mat och energi mer hållbar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden, i ett pressmeddelande.

Den ohållbara livsstilen kan vara på väg att orsaka den sjätte massutrotningen konstaterar Världsnaturfonden i rapporten. Bestånden av ryggradsdjur kommer att ha minskat med 67 procent under 50 år, från 1970 till 2020. Redan nu har populationerna mer än halverats.

– Vi förstör livsmiljöer och ekosystem, orsakar stora klimatförändringar och överexploaterar fisken i haven. Om utvecklingen fortsätter i samma takt, vilket mycket pekar på, blir nedgången 67 procent år 2020, jämfört med basåret 1970. En otroligt kraftig minskning på bara 50 år, säger Håkan Wirtén.

Kolet den stora boven

Den främsta orsaken till Sveriges stora avtryck på den globala miljön är importen av konsumtionsvaror som framställs med fossil energi, inte minst i tredje världen. Mer än hälften av Sveriges ekologiska avtryck konstateras vara orsakade av koldioxidutsläpp.

– Satsningar på en bättre energimix med förnybara bränslen äts delvis upp av "kolimporten" från vår mat och våra prylar. Vårt ekologiska fotavtryck påverkas också av att vi bor i ett avlångt och kallt land, har en energikrävande fordonspark, värmer upp stora bostäder och har en hög köttkonsumtion, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på Världsnaturfonden.

Konsumtionen för hög

Globalt sett lever och konsumerar människan som om det fanns 1,6 jordklot att tillgå.

Svensken lever i genomsnitt som om det fanns 4,2 jordklot.

USA använder 8,2 globala hektar per capita, Sverige 7,3, Tyskland 5,3, Argentina 3,1 Kina 3,4 och Tanzania 1,3.