Inrikes.

2018-02-05 08:56
Drickandet hos de unga tonåringarna är på rekordlåga nivåer sedan mätningarna startade 1971.  BILD: Kyrre Lien/TT
Drickandet hos de unga tonåringarna är på rekordlåga nivåer sedan mätningarna startade 1971.

Svenskarna dricker mindre alkohol

Svenska folket dricker mindre. Framför allt är det de unga som dricker mindre. Men det är för tidigt att prata om trendbrott – och fortfarande är nära en halv miljon svenskar fast i alkoholmissbruk och beroende.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En liter ren alkohol mindre om året. Så mycket mindre dricker genomsnittsvensken i dag jämfört med för tio år sedan. Mest minskar drickandet hos de unga tonåringarna, som är på rekordlåga nivåer sedan mätningarna startade 1971.

– Det är en stor förändring. På 70-talet drack 90 procent av -nionde-klassarna, i dag är det bara 40 procent, säger Karin Hagman, vd på IQ, ett dotterbolag till Systembolaget som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

Karin Hagman känner trots detta en oro inför framtiden.

– Man kan inte göra ett tv-program längre utan att det ska vara alkohol med. Och alla influencers och bloggare som hela tiden pratar om hur härligt det är att dricka. Det är fredagsvin, champagne-yoga och champagne på bokklubben, Man ser inte att det fortfarande är ett stort samhällsproblem som kostar 45 miljarder i skador varje år.

17 procent i riskgrupp

Nio av tio vuxna svenskar dricker alkohol minst någon gång om året. De flesta klarar det förhållandevis bra, men långtifrån alla. Andelen riskkonsumenter i stort har minskat något, men hos äldre, i åldersgruppen 65–84 år, ökar riskkonsumtionen.

Drygt fyra procent av den vuxna befolkningen beräknas ha ett alkoholmissbruk eller vara beroende. En av dem är 30-åriga Anna, som är nykter alkoholist sedan nio år och som inte vill medverka med sitt fullständiga namn.

– Det började redan vid första fyllan när jag var 13 år. Jag var alltid snackisen, den som ställde till med något, berättar hon.

Sedan eskalerade det snabbt.

– Varje gång jag drack blev jag jättefull. Ju fullare jag blev desto mer ville jag ha. Det var minnesluckor i stort sett varje fylla och dödsångest däremellan.

Hon drack flera dagar i veckan, men efter ett tag började hon inse att hon nog drack för mycket och försökte hålla det till bara helgerna.

– Det funkade ganska okej, med vissa undantag. Jag var alltid inställd på att bara ta ett glas vin, men det blev aldrig så. Det var blackout hela tiden.

Vid 21 års ålder hade Anna nått en punkt där hon hela tiden försökte att inte dricka.

– Men det funkade liksom inte. Jag gör om samma grej varje gång. Då träffade jag en kompis som pratade om att han varit nykter i tre år, och så tog han med mig på ett möte med Anonyma Alkoholister.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kände igen sig

Det blev vändpunkten för Anna.

– Jag kom till ett AA-möte och upptäckte att det var jättemycket folk i min egen ålder och som jag kunde känna igen mig i.

Efter det har livet förändrats på alla sätt, berättar hon.

– Verkligen allt har förändrats. Jag har fått djupa och fina relationer till min familj och mina vänner. Jag vågar vara ärlig. Jag tar ansvar i dag. Och framför allt så mår jag bra. Det finns ingenting som inte är bra i mitt liv längre. Jag har möjligheter att göra det jag vill och alkoholen kommer inte i vägen.

Ungefär var tionde vuxen svensk, 870 000 personer, lever helnyktert. Och försäljningen av alkoholfria alternativ har ökat dramatiskt det senaste decenniet. Många menar att den ökade hälsotrenden i samhället påverkar dryckesvanorna.

Tog för mycket fokus

En av dem som slutat med alkohol, utan att ha haft något riskbruk, är kulturarbetaren och författaren Johannes Klenell.

– Jag har aldrig vardags-druckit. Jag blev för packad ibland, men det har aldrig varit något jag tänkt särskilt mycket på, säger han.

När han kom upp i 35-års-åldern kände han att priset för att dricka någon gång i veckan började bli för högt.

– Jag blev trött, skör och -deppig. Och märkte att jag inte fick något gjort.

När han skulle skriva sin debut-roman i fjol ville han leva bohemliv, men märkte snabbt att alkoholen tog för mycket fokus och han inte fick något gjort.

– Men när jag började ha rutiner, gå upp tidigt på morgonen och träna så blev det genast bättre. Jag vill hinna med saker.

Efter en utmattningsdepression i höstas bestämde han sig för att helt sluta med alkoholen.

– Jag testar ett år nu. Jag tror att jag kommer dricka igen sedan, men jag saknar det inte. Kroppen känns bättre. Dygnsrytmen fungerar bättre, jag har bättre hy. Och jag tycker att jag är skarpare. Jag får saker skrivna hela tiden och kommer igång med saker på ett helt annat sätt än tidigare. De där segheten kommer inte. Jag är inte ångest-driven. Man behandlar och processar sina problem i stället.

Alkoholmissbruk och beroende

 Alkoholberoende är en sjukdom.

 Cirka 17 procent av Sveriges vuxna befolkning, 16–84 år, har en riskkonsumtion av alkohol. De dricker så mycket att de kan riskera att ta skada. Bland kvinnor är andelen 13 procent och bland män 20 procent.

 Enligt undersökningar är cirka fyra proceny av vuxna befolkningen alkoholberoende. Det motsvarar drygt 300 000 personer.

 Totalt beräknas cirka 44  000 personer ha ett alkoholmissbruk eller beroende.

Ungefär var tionde vuxen svensk, 870 000 personer, lever helnyktert.

9,7 procent av männen och 13,4 procent av kvinnorna uppger att de inte druckit alkohol alls det senaste året, i STAD:s undersökning från 2014.