Tre frågor.

2018-04-12 03:00
Kristina Henschen Bild: Maria-Söderberg
Kristina Henschen

”Svenska politiker måste ta hänsyn till hela världen”

Tre frågor till Kristina Henschen, ordförande för Concord Sverige som samlar 51 biståndsorganisationer i valkampanjen #hjärtavärlden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Varför samlas #hjärtavärlden kring ett valmanifest?

– #hjärtavärlden handlar om att se till att en hållbar global utveckling får ta plats i årets valrörelse, och vi har därför formulerat sex krav riktade till våra politiker. Kraven handlar om människors grundläggande rättigheter och om klimatfrågan. En färsk Sifo-undersökning visar att 8 av 10 vill att politiker diskuterar dessa frågor i årets valrörelse och att en majoritet vill att politiker tar hänsyn till hur deras beslut påverkar människor i andra länder, så vi har många med oss.

Men är inte alla politiska partier redan för en hållbar och rättvis utveckling och minskade klimatpåverkande utsläpp? Vilken skillnad kan ert initiativ göra?

– #hjärtavärlden är ingen engångsinsats, utan vi har arbetat kontinuerligt med dessa frågor i många år. Bakom varje krav finns en arbetsgrupp och mer utarbetade formuleringar. Det första kravet – om människors rätt att höras – handlar exempelvis om den förödande demokratiutvecklingen på många håll i världen. Enligt The Guardian har 69 länder de senaste åren vidtagit åtgärder som minskar människors möjligheter att utöva sina demokratiska rättigheter.

Hur ska ni få partierna att lyssna?

– Vi kommer bland annat att kartlägga hur partierna ställer sig till de olika frågorna och organisera en utfrågning i Almedalen. #hjärtavärlden vill uppmana till handling även bland privatpersoner. Vi är alla en del av världen. Sprid gärna våra krav från hemsidan på sociala medier, säger Kristina Henschen.

#Hjärtavärlden

l Ett femtiotal svenska biståndsorganisationer har formulerat ett gemensamt valmanifest: #hjärtavärlden – som bland annat uppmanar våra politiker att stå upp för mänskliga rättigheter och klimatet.

l Concord Sverige är en del av det europeiska nätverket och är finansierat av Sida.