Inrikes.

2021-09-21 10:45
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Svenska banker bidrar till skövling

Svenska banker fortsätter att investera miljarder av svenskarnas fondsparande i företag som bidrar till skövlingen av Amazonas, visar en ny rapport.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Idag presenterade Naturskyddsföreningen rapporten Forests on Fire som tagits fram i samarbete med Fair Finance Guide och World Animal Protection Sverige.

Den visar att Sveriges sju största banker – Nordea, Danske Bank, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Länsförsäkringar och Skandia – fortsätter att investera och låna ut pengar till företag som bidrar till skövlingen av Amazonas och savann­området Cerradon.

Det handlar i första hand om företag som är inblandade i kött- och sojaindustrin.

Därmed bidrar bankerna enligt rapporten till klimatupphettningen, artdöden, djurplågeri och till kränkningar av mänskliga rättigheter.

– Världens största regnskog är på väg att förvandlas till savann. Om det sker innebär det en fullskalig katastrof. Bankerna måste ställa betydligt skarpare krav på företagen, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Miljardinvesteringar

Genomgången visar att bankerna har finansiella kopplingar till 27 av 61 granskade högriskföretag. De sammanlagda investeringarna uppgår till 9,2 miljarder kronor. Tre av bankerna har stöttat högriskföretag med 2,3 miljarder kronor under de senaste fem åren. Det handlar bland annat om investeringar i sojabolagen Archer Daniels Midland och Bunge, den multinationella livsmedelskedjan Carrefour och riskkapitalbolaget Blackstone.

Rapporten visar också att ingen av bankerna aktivt har försökt påverka företagen i mer hållbar och etisk riktning, utom genom vissa branschinitiativ och öppna brev till företag och politiker.

– Sedan vi granskade de svenska bankernas kopplingar till skövlingen av Amazonas för ett år sedan har de tagit viktiga steg framåt. Men det är långt ifrån tillräckligt. Svenska fondsparare måste kunna känna sig trygga med att deras pengar inte bidrar till att skövla Amazonas, säger Jakob König, projektledare för Fair Finance Guide.

Rapport om skövling

Rapporten Forests on Fire visar att Sveriges sju största banker fortfarande har aktier, obligationer och utlåning till ett värde av 9,2 miljarder svenska kronor i företag som bidrar till avskogning i Amazonas och Cerradon.

Nordea har de största investeringarna, följt av Danske Bank, SEB och HB.