Inrikes.

2016-07-20 09:29

Svensk-turkar: ”Det är totalt kaos”

Tusentals exilturkar i Sverige har följt händelseförloppet i Turkiet med fasa. Dagens ETC har pratat med ett par av dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hundratals gripna domare och åklagare, arresteringsordrar som tycks ha legat färdiga att användas, rop om återinfört dödsstraff, misstankar om en iscensatt kupp eller om kuppmakare som duperats, anklagelser mot islamistiska rivalen Fethullah Gülen samtidigt som sekulära krafter tros vara de som ligger i skottlinjen för president Recep Tayyip Erdoğans påstådda utrensningar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det låter som en avancerad spionroman men är en lägesbild av Turkiet mindre än en vecka efter det misslyckade kuppförsöket.

– Läget är mycket kaotiskt just nu. Erdoğan kommer att utnyttja läget för sina ambitioner och hans utrensningar av oliktänkande kommer att fortsätta i allt större omfattning, säger Keya Izol, ordförande för Kurdiska riksförbundet och en av de svensk-kurdiska röster Dagens ETC talat med.

”Tydliga indikationer”

Samma oro för att Recep Tayyip Erdoğan kommer att föra Turkiet i en odemokratisk riktning finns även hos Evin Cetin, Turkietkännare, jurist och ombudsman för socialdemokraterna i Dalarna.

– Det finns tydliga indikationer på att Erdoğan använder sig av kuppförsöket som förevändning för att rensa ut meningsmotståndare. Det var bara ett år sedan som han misstänktes för ekonomiska oegentligheter. Och nu har tusentals domare och åklagare sparkats. Dessa måste ju ersättas. Men med vilka? Och kommer de nya att vara oberoende?, säger hon.

– Det är dessutom osannolikt och anmärkningsvärt att regeringen och Erdoğan skulle ha identifierat så många inblandade i kuppen på bara några timmar efter kuppförsöket, säger hon med syftning på de massgripanden som gjorts av personer inom rättssystemet.

Analysen återkommer vart man än vänder sig. I Svenska Dagbladet spekulerar till exempel Helin Sahin från Olof Palme Center att Recep Tayyip Erdoğan helt enkelt tagit tillfället i akt för att oskadliggöra Gülenrörelsen genom att rikta anklagelserna ditåt.

Att Recep Tayyip Erdoğan skulle ha iscensatt en kupp i syfte att stärka sin makt anser hon däremot vara osannolikt, men säger att regimen kan ha fått underrättelseuppgifter om den förestående kuppen och utnyttjat situationen.

Skrämmande utveckling

När det gäller framtiden ser Evin Cetin en skrämmande utveckling framför sig.

– Erdoğan och Turkiet har gått från noll fiender till att ha alla som fiender på bara några år. Genom att anklaga den i USA exilboende Fetullah Gülen dras även USA in i konspirationen för att störta Erdoğan. Situationen i Turkiet blir mer och mer lik den i Syrien. Det är totalt kaos, säger hon.