Inrikes.

2014-05-19 06:30
En knivbeväpnad 34-årig man sköts till döds av polis i Uppsala i april. Bild: Staffan Claesson/TT
En knivbeväpnad 34-årig man sköts till döds av polis i Uppsala i april.

Svensk polis dödar flest

Svensk polis skjuter mer än sina nordiska grannar och skotten leder oftare till döden. I Sverige har 13 personer skjutits till döds sedan 2002, i Norge två och i Finland endast en.
   – Norsk polis är obeväpnad och har en helt annan taktik än svensk. De backar och hamnar på så sätt inte i lika farliga situationer, säger professor Johannes Knutsson vid Politihögskolen i Oslo.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den svenska polisens vapenanvändning har aktualiserats då rekordmånga mist livet av polisens kulor under senare tid. Sex personer på femton månader. Snittet sedan 1990-talet har normalt legat på cirka en död om året, vilket även det är en hög siffra ett ur ett nordiskt perspektiv. Johannes Knutsson har vi två tillfällen studerat hur polisens vapenanvändning skiljer sig åt i Danmark, Sverige, Norge och Finland. Om man ser till folkmängd ligger Danmark lika högt som Sverige, men i både Norge och Finland är det mycket ovanligt att polisens kulor leder till döden. I Norge var det åtta år sedan någon sköts till döds av polis, i Finland fem.

Obeväpnade poliser

Den norska poliskåren är obeväpnad, vilket professor Johannes Knutsson är positiv till. Poliserna har sina vapen i bilarna och måste ha en beväpningsorder från en polischef för att få ta fram och använda dem. På så sätt tvingas norsk polis ha en annan taktik som är säkrare för alla, menar Knutsson.

– Lite förenklat kan man säga att den norska taktiken går ut på att dra sig undan, frysa situationen, be om beväpningsorder och sedan lösa situationen. Svenska poliser har ett val att stanna kvar och kan på så sätt utsätta sig för onödigt farliga situationer, säger han.

Det finns krafter inom norsk polis som vill att kåren beväpnas, men majoriteten poliser är nöjda som det är. Johannes Knutsson tycker att det skulle vara en olycklig utveckling.

– Då förändrar man en väldigt positiv egenskap i det norska samhället och för mig är det en fråga om vilket samhälle man vill ha, ett samhälle där poliser alltid har pistolen på höften eller inte.

Skulle det vara möjligt att avväpna svensk polis?

– Nej, när man väl beväpnat polisen går det inte att dra tillbaka. Däremot vet jag flera erfarna poliser i Sverige som inte vill ha skjutvapen, som inser hur farligt det kan vara. Många vittnar också om traumat att sikta mot en människa och behöva ta ställning till om man ska skjuta eller inte. Sedan har vi problemet med alla vådaskott.

Tydligare regler i Finland

I Finland är polisen beväpnad, men ändå är dödsskjutningarna lika få som i Norge. På 25 år har endast fyra personer skjutits till döds.

– Det är intressant eftersom vi har mycket våld i Finland på grund av den höga alkoholkonsumtionen. Men jag tror att finska poliser har en hög beredskap, ingen blir förvånad när det förekommer knivar och min uppfattning är att svensk polis i större utsträckning överraskas av våldet, säger Dan Frände, professor vid Helsingfors universitet.

Johannes Knutsson ser en annan förklaring. Han menar att det finska regelverket är tydligare än det svenska för hur och när poliser får använda sina vapen.

– Den svenska skjutkungörelsen för laga befogenhet är så illa konstruerad att en mänsklig hjärna knappt kan reda ut vilka förutsättningarna är. Poliserna blir osäkra hur det ska göra och situationen kan accelerera så att poliserna till slut skjuter i nödvärn och då skjuter man okontrollerat för att rädda sitt eget liv, säger han.

Ser pistolen som ett skydd

I Sverige ska polisen om det är möjligt avlossa varningsskott, ett krav som inte finns i det finska regelverket och Johannes Knutsson tror att finsk polis därmed kan agera snabbare och mer kontrollerat och får medhåll från Marko Mäkelä, maktmedelsinstruktör på Polishögskolan i Tammerfors.

– Vår lagstiftning är tydligare. Här tillåts polisen styra och leda situtaionen. Vi får skjuta i tid och då skjuter vi i benet. Den svenska lagstiftningen är väldigt föråldrad och poliserna måste vänta tills anfallet börjar och när det väl skett, då finns det inga vinnare, säger han.

Sex döda på 15 månader

Januari 2013

• En rånare i Södertälje sköts i huvudet av polis sedan han riktat vad som såg ut som ett automatvapen mot polisen. Mannen avled senare på sjukhus. Vapnet visar sig vara en attrapp, men åklagarens utredning visar att polisen inte gjort fel.

Maj 2013

• En 69-årig man i Husby sköts av polis sedan han hotat en man och viftat med en kniv från sin lägenhet. Piketpolis gick in i lägenheten och använde pepparspray, och distraktionsgranater och sköt ett skott mot golvet. 69-åringen fortsatte mot poliserna och sköts då mannen i huvudet från några meters håll. Åtalet mot polisen lades ner då det dödande skottet ansågs ha avlossats i nödvärn.

Juli 2013

• En psykiskt sjuk 24-årig i Varberg dödade en äldre kvinna med kniv och skadade två. När polisen hittade mannen vägrade han att släppa kniven och avancerade mot polismännen. En polis sköt flera skott, det fjärde skottet fällde mannen till marken. Han avled senare på sjukhus. En polisman har åtalats och rättegång väntar.

November 2013

• Polis sköt mot en man vid en flyktingförläggning i Hagfors som uppträtt aggressivt och slagit en annan man i huvudet. Mannen gick mot poliserna med höjd kniv och två skott avlossades vilket ledde till mannens död. Polisen anses ha agerat i nödvärn och utredningen har lagts ned.

Mars 2014

• En 65-årig man i Partille sköts till döds av polis. Mannen hade hotat personal i en butik och när polisen senare åkte till hans hemadress stod han på balkongen med kniv och spjut. En kvinna och ett barn fanns i lägenheten och när polisen gick in attackerades de av mannen och skott avlossades mot mannen som senare avled på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

April 2014

• En knivbeväpnad 34-årig man sköts till döds av polis i Uppsala. Mannen ska ha varit hotfull mot anhöriga. När polisen försökte gripa honom ska han ha närmat sig med knivar och inte stannat trots varningsskott. Mannen sköts med flera skott och dog direkt på platsen.
 

Antal döda av polisens skjutvapen 2002–2014

Sverige: 13

Danmark: 10

Norge: 2

Finland: 1

Island: 1

Källa: Rikspolisstyrelsen