Hoppa till innehållet

Inrikes

Svensk infrastruktur är sårbar för cyberattacker

En cyberattack skulle kunna slå ut ett nationellt elkraftnät i flera månader, enligt Pontus Johnson på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet.
En cyberattack skulle kunna slå ut ett nationellt elkraftnät i flera månader, enligt Pontus Johnson på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet. Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

Samtidigt som flera ryska landstigningsfartyg befann sig i Östersjön blev Ukraina utsatt för en cyberattack där flera myndigheter slogs ut. Den moderna typen av angrepp är svår att försvara sig mot och kan leda till stor skada. ”Skyddet för vår kritiska infrastruktur är undermåligt”, säger Pontus Johnson på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet.

I helgen rapporterades att ett 70-tal ukrainska myndighetssajter drabbats av en stor cyberattack. Attacken slog ut hemsidornas egentliga funktion och lämnade istället ett meddelande till ukrainska befolkningen: ”All information om er har blivit offentlig. Var rädda och vänta er det värsta. Det är er historia, nutid och framtid.” Ukrainas digitaliseringsdepartement sa att de hade bevis för att Ryssland låg bakom attacken och att grannlandet i öst fortsätter att ”föra ett hybridkrig.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser