För många tjejer och icke-binära är rummen inom spelvärlden inte självklara eller alls välkomnande. Det är vanligt att de utsätts för hot och hat när de exempelvis spelar online. Mycket har dock förändrats de senaste åren. Fler tjejer har börjat jobba inom spelbranschen och diskussioner om jämlikhet har fått ta större plats. Men fortfarande utsätts många tjejer och icke-binära när de spelar. Därför sätter Female legends extra vikt på att mentorskapsprogrammet ska vara en trygg plats.
– Det är vår utmaning att få dem att lita på oss, få dem att se att vi inte är som andra. De kanske har gått till ett spelevenemang där de inte blivit välkomna och sedan vågar de inte göra det igen, säger Liza Lind, medgrundare av Female Legends
Enligt henne finns det mycket som fortfarande behöver förändras. Fler behöver uppmärksamma dåliga attityder och säga ifrån när någon beter sig illa. Men att det är en långsam process.
– När vi är ute och har workshops med unga så märker vi av en mentalitet av att det är så här det är, det går inte att ändra på. De ser ju bara hur det ser ut nu och inte hur det skulle kunna vara. Därför tycker vi det är så viktigt att få dem att förstå att det måste ju börja med dig, säger Liza Lind.
20 adepter i programmet
Till mentorskapsprogrammet väntas omkring 20 adepter från hela landet komma i kontakt med tio mentorer med olika arbetserfarenheter inom spelbranschen. Målet är att de ska slussas ihop beroende på vart i landet de bor och vilken gren inom spel som de är intresserade av. Första träffen sker i Göteborg i mars, men sedan kommer större delen av kontakten att ske online.
– Det har gått att söka till programmet sedan alla hjärtans dag och skulle det vara så att jättemånga söker, då kommer vi se över möjligheten att expandera, säger hon.
Den ansökande behöver inte ha någon större erfarenhet av spel utan kravet är att vilja vara en del av spelvärlden, till exempel att vilja lära sig arrangera saker runt E-sport. Förhoppningen är att på så vis också få personer med olika erfarenheter och bakgrunder som sedan kan utbyta sina kunskaper.
– Men också att de genom mentorskapsprogrammet blir en del av kontaktnätverket som skapas. Så att om de känner att shit jag vill starta ett lan i ett socioekonomiskt utsatt område där det kanske inte finns tillräckligt starka datorer för alla, så kan det finnas någon i nätverket som har tillgång till just det. På så vis blir det lättare och man behöver inte göra allting själv. Man ska dra i kontakter och man ska hjälpa varandra, säger Anna Erlandsson.
En kamp rekrytera
Inom det Göteborgsbaserade spelföretaget Thunderful har det varit en kamp att rekrytera tjejer och icke-binära till nya tjänster. Under deras senaste utökning av personal fick de inte in en endaste ansökan från andra än män. Särskilt svårt har det varit att hitta spel att marknadsföra som är skapade av tjejer eller icke-binära.
– Jag tror att män ofta är mer självsäkra i att förverkliga sina idéer och sprida dem vidare även om de inte alltid är särskilt bra. Jag tycker det här är viktigt för alla spelföretag att uppmärksamma detta, säger Ed Valiente vd för Thunderful.
Han flyttade till Sverige för drygt ett år sedan när han fick tjänsten som vd på Thunderful. Hans intryck är att även om Sverige på många sätt är ett jämställt land så är det lång väg kvar till jämställdhet inom spelindustrin.
– Samhället är inte där det borde vara. Det är strukturerna som behöver ändras på, jag tycker det är jättebra när idéer så som mentorskapsprogrammet skapas. Men ansvaret borde inte ligga på de ideella krafterna. De större företagen borde ta mer aktivt ansvar i att göra spelvärlden mer öppen, inkluderande och välkomnande. Så att fler kan känna att det faktiskt finns en tjänst och en framtid för dem i industrin, säger Ed Valiente.
Måste bli mer lockande
Enligt honom har även Thunderful en del att bättra på inom företaget för att bli mer lockande.
– Du kan börja med att ändra hur ditt spelföretag framställs på sociala medier eller dess hemsida. Har du en variation av människor där? Helt enkelt skapa synliga utrymmen för andra röster än den normativa vita medelåldersmannen. Det har vi bland annat försökt att göra och det kan låta simpelt men det är en början, säger Ed Valiente.
Genom att försöka dra lärdomar från tidigare nätverksprojekt, så som nätverket Leia som riktar sig till tjejer som vill utvecklas inom spelhobbyn, hoppas de att fler vågar vara med, engagera sig och känna att det finns en framtidsmöjlighet även för dem.
– Herregud vad jag hade önskat att det här fanns när jag var 13 eller 14 år. Att fått känna att jag inte behövde välja mellan att göra en sak eller vara gamer utan att det gick att inkorporera in i mitt vardagsliv och bli min framtid. Det är känslan jag hoppas mentorskapsprogrammet ska ge andra, säger Anna Erlandsson.
Utöver mentorskapsprogrammet kommer Female Legends under året även att arrangera ett läger för tjejer mellan 13–26 år med fokus på hur de behandlas online.
– Det måste börja med att någon säger ifrån när någon annan behandlas taskigt i ett spel eller att du är den som är positiv även om det kanske går dåligt i en match, säger Liza Lind.
Regelsystem saknas
När vuxna får höra exempel på vad unga utsatts för upplever Female legends att många förvånas över hur allvarligt det kan vara. Enligt Liza Lind borde ett regelsystem införas inom E-Sport så som det finns inom andra idrotter tillsammans med mer engagemang från vuxenvärlden i hur unga spelar och Anna Erlandsson håller med.
– Det är den här klassikern att när unga går på handbolls eller fotbollsträning så är det självklart att föräldern följer med. Men så stöter man på folk på spelmässor som säger att mitt barn spelar någon form av E-sport, och när jag frågar vad hen spelar så vet de inte. Trots att barnet kanske har spelat i flera år. Herregud, du har ju ingen koll på vad, eller när, eller hur ditt barn spelar. Det här är ju jätteviktigt, om du inte är engagerad så innebär det att ditt barn inte har någon att prata med ifall något skulle hända, säger Anna Erlandsson.