Hoppa till innehållet

Inrikes

Svårt för anhöriga att utkräva ansvar

”Möjligheten att som enskild patient eller närstående att få patientklagomål utredda har kraftigt försämrats sedan 2018”, menar Ida Asplund, juris doktor och universitetsadjunkt på Umeå universitet.
”Möjligheten att som enskild patient eller närstående att få patientklagomål utredda har kraftigt försämrats sedan 2018”, menar Ida Asplund, juris doktor och universitetsadjunkt på Umeå universitet. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Inadekvat vård inom äldreomsorgen ledde till att äldre dog – det var en av slutsatserna från coronakommissionens delbetänkande i fjol. Samtidigt är det svårt för anhöriga att få någon upprättelse för drabbade närstående.

I maj förra året skrev Dagens ETC om att tiotals personer dog i corona på äldreboenden utan att ha fått en individuell läkarkontakt. Den siffran har visat sig vara betydligt högre. Mellan den 1 mars och 16 december 2020 hade endast hälften av alla som dog i corona på äldreboenden fått individuell läkarkontakt enligt statistik från svenska palliativregistret.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser