Hälsa.

2017-08-08 12:30
Antalet sydostasiatiska länder som förbjuder kommersiellt surrogatmödraskap blir allt fler. Bild: Felipe Dana/AP
Antalet sydostasiatiska länder som förbjuder kommersiellt surrogatmödraskap blir allt fler.

Surrogatfabriker flyr undan lagen

En australisk kvinna har dömts till 18 månaders fängelse i Kambodja för att illegalt ha drivit en förmedlingsbyrå för surrogatmödraskap.

Landet tillhör en växande skara sydostasiatiska nationer som de senaste åren har förbjudit kommersiellt surrogatmödraskap.

Nu har företag börjat slussa kvinnor mellan länder för att ­utnyttja kryphål i lagstiftningen.

2015 förbjöds kommersiellt ­surrogatmödraskap för utlänningar i Thailand. Den nya lagstiftningen skulle stävja det man menade innebar ett utnyttjande av fattiga kvinnor. Snart därefter rapporterade massmedier om en ökning av IVF-kliniker och byråer för surrogatmödraskap i det ännu fattigare grannlandet Kambodja.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En av dem som flyttade sin verksamhet från Thailand till Kambodja var en australisk kvinna som förmedlade surrogat­mödrar till kunder från Australien­ och USA. Men hon var sent ute – Kambodja hade redan hunnit följa Thailands exempel och infört ett förbud.

I november förra året häktades hon och tillsammans med två kambodjanska kollegor har hon nu dömts till 18 månaders fängelse, rapporterar flera nyhetsbyråer. Förutom att hon brutit mot den nya lagen har kvinnan även betalat för för­falskade födelseattester till barn hon har förmedlat.

Billigt i Sydostasien

Jämfört med USA och Australien är kostnaderna för surrogatmödraskap låga i Sydostasien. Enligt kambodjansk polis betalade den australiska kvinnans kunder upp till 50 000 amerikanska dollar för hennes tjänster. 20 kambodjanska surrogatmödrar fick cirka 10 000 dollar var av den australiska kvinnan.

I samband med förbudet mot kommersiellt surrogatmödraskap i Kambodja gjorde landets polis tillslag hos fler än 50 kliniker och byråer. Men rättsläget var under flera månader oklart för de ofödda barn som västerländska kunder väntade på. I april bestämde dock den kambodjanska regeringen att de som kan bevisa att befruktning skett innan de nya reglerna trädde i kraft kan få ta med sig barnet till sitt hemland.

Korsar nationsgränser

Nu rapporterar flera medier att företag inom branschen flyttat vidare till Laos, som ännu inte har någon lagstiftning på området. Samma företag som funnits i Thailand och Kambodja syns nu även där.

Samtidigt sker verksamheten över nationsgränser – laotiska surrogatmödrar får till exempel ofta mödravård och förlossningsvård i Thailand, rapporterar South China Morning Post. Standarden på Thailands sjukvård är nämligen långt högre än den som går att få i Laos. Att laotiska kvinnor föder barn där innebär inte heller något brott mot thailändsk lag.

Vill utöka samarbetet

Men Thailand vill ha tätare samarbete med laotiska myndig­heter för att förhindra detta. I april ­arresterades en person på väg från Thailand med en leverans med frusen sperma till en fertilitetsklinik i Laos huvudstad, Vientiane. I juni stoppade polisen en man och sex kvinnor på deras retur från Laos till Thailand, efter ett försök att befrukta de presumtiva surrogatmödrarna misslyckats.

– Framtiden för surrogatmödraskap i Sydostasien ligger förmodligen mellan Thailand och Laos. Jag är inte säker på att Laos kommer att möta press från omvärlden att införa ett förbud, säger Josh Lam, grundare av förmedlingsbyrån New Genetics Global, till South China Morning Post.