Inrikes.

2021-06-17 13:31
 • Daniel Suhonen, Reformisterna. Bild: Henrik Montgomery/TT
  Daniel Suhonen, Reformisterna.
 • Ulf Bjereld. Bild: Göteborgs universitet
  Ulf Bjereld.
 • Annika Strandhäll.
  Annika Strandhäll.
 • ”Dörrmattan har vaknat”, säger Katalys-chefen Daniel Suhonen. Bild: TT
  ”Dörrmattan har vaknat”, säger Katalys-chefen Daniel Suhonen.
Puffetikett
Dagens ETC

Suhonen: Dörrmattan V har vaknat

Vänsterpartiet har inte längre förtroende för Stefan Löfven (S) som statsminister och tänker nu agera för en misstroendeomröstning. 

– Jag är socialdemokrat, men jag får ha respekt för att Vänsterpartiet kämpar för att ens ha någon relevans. Dörrmattan har vaknat helt enkelt, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys och medlem S-föreningen Reformisterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, är inte särskilt förvånad över att Vänsterpartiets besked.

– Klart att det hade funnits en möjlighet för Vänsterpartiet att sträcka ut en hand och avvakta, för att se om samtalen kunde leda till något. Men samtidigt kan inte V vänta hur länge som helst med agera, deras vapen blir trubbigare ju längre tiden går, säger han.

Vapnet – en hotande regeringskris – försvagas i takt med att valet 2022 närmar sig, menar Ulf Bjereld. Han tror att Vänsterpartiet egentligen helst ser att M och KD beslutar att de inte vill stödja ett missförtroende.

– Allra helst vill de förstås att förslaget dras tillbaka, men bortsett från det tror jag att det är deras bästa utfall. Då har de vunnit på att de var enda parti som stod upp mot förslaget om marknadshyror, samtidigt som de slipper hamna i ett läge där de måste avgöra om det blir regeringskris eller inte.

”Dörrmattan har vaknat”

Det är inte Vänsterpartiet, utan Socialdemokraterna som bär ansvar för januariavtalet och konsekvenserna av det, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys och medlem i S-föreningen Reformisterna till Dagens ETC.

– Det har visat sig att andra januaripunkter i avtalet kan man skruva och flytta på. Men vissa punkter ska följas bokstavstroget som ett bibliskt stycke. Förståeligt så blir det här oacceptabelt för V, säger han.

– Jag är socialdemokrat, men jag får ha respekt för att Vänsterpartiet kämpar för att ens ha någon relevans. Dörrmattan har vaknat helt enkelt.

Daniel Suhonen uttrycker en frustration mot Morgan Johanssons tidigare retorik i respons till V, att “det finns ännu inget förslag.” Att det bara är ett politiskt fintande och tricksande, precis som Johanssons kommentar under tisdagsmorgonen, att de ska samtala med Hyresgästföreningen.

– Jag hoppas att Socialdemokraterna får sitta kvar, men att de inte inför en nyliberal hyrespolitik. Det är dags att ta V på allvar. Annars kan sommarlovet bli långt, säger han.

Strandhäll: Tappade sista resten av förtroende för V

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Annika Strandhäll ser annorlunda på saken:

”Och här tappade jag den sista resten av förtroendet för Vänsterpartiet. Hoppas de är medvetna om vad de nu släpper lös. Detta för ett regeringsförslag som inte existerar.

Fri hyressättning i nybyggnation kommer vara ett skämt i jämförelse med vad Vänsterpartiet nu öppnar för.”