Inrikes.

2019-08-29 14:50
Erica Nådin är student vid Linköpings universitet och riksdagsledamot för Socialdemokraterna. / Gustav Kasselstrand, Alternativ för Sverige. Bild: Riksdagen / Henrik Montgomery/TT
Erica Nådin är student vid Linköpings universitet och riksdagsledamot för Socialdemokraterna. / Gustav Kasselstrand, Alternativ för Sverige.
Puffetikett
Dagens ETC

Studentprotest stoppar Alternativ för Sverige

Utrikespolitiska föreningen vid Linköpings universitet ställer in en planerad föreläsning med AfS-ledaren Gustav Kasselstrand efter studentprotester.

– Vi tycker inte de hör hemma på campus, säger studenten Erica Nådin (S).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Gustav Kasselstrand skulle talat på ämnet ”Swexit” den 1 oktober och var inbjuden av studentorganisationen Utrikespolitiska föreningen. I dag meddelades att evenemanget ställs in.

”Vi insåg att den öppna diskussion som var vår avsikt från början inte längre kan förväntas. Vi ber om ursäkt till dem som hade sett framemot detta” skriver Utrikespolitiska föreningen på sin Facebook-sida.

Utrymdes förra veckan

Linköpings universitet utrymdes förra veckan efter att en person med högerextrema kopplingar uttalat indirekta hot mot lärosätet, bland annat genom en video där han poserade med vapen.

Henrik Svensson, ordförande i S-studenter vid Linköpings universitet, var den som tog initiativ till protesterna och startade ett onlineupprop. Erica Nådin, student och Socialdemokratisk riksdagsledamot hjälpte till att sprida och organisera uppropet. 202 personer hann skriva på innan föreläsningen ställdes in på torsdagen.

– De brukar bjuda in många olika talare från många partier och organisationer, både nationella och internationella. Det har varit en del kontroversiella talare men vi anser att Alternativ för Sverige är högerextremt och odemokratiskt, därför har vi gått emot detta, säger Erica Nådin.

Många med utländsk bakgrund

Hon lägger till att det finns många studenter på utländsk bakgrund på universitetet.

– Därför tycker vi inte det här partiet hör hemma på campus.

Men vart drar man gränsen för vem som ska få tala? Hade till exempel varit okej för dig om någon från SD talat om Swexit?

– Ja, det tycker jag väl tyvärr. De bekänner sig som demokratiskt parti, är representerade i riksdagen och har en demokratisk organisation med stadgar, åtminstone på pappret. De finns ändå någonstans inom vårt demokratiska politiska landskap och det skulle jag inte säga att Alternativ för Sverige gör. Gränsen går där någonstans.

Utrikespolitiska föreningen lovar sina medlemmar att gottgöra dem för den inställda föreläsningen och återkomma med andra ”spännande föreläsningar”.

”UF har och kommer alltid att vara en plattform för yttrandefrihet. Vi är en politiskt och religiöst obunden ideell förening med målet att öka intresset för utrikespolitik och globala frågor”, skriver föreningen på sin Facebook-sida.

Alternativ för Sverige

Högernationalistiskt parti som bland annat förespråkar totalt invandringsstopp och massiv återvandring. Stödjer Brexit i Storbritannien och anser att Sverige bör lämna EU snarast.