Inrikes.

2020-03-25 10:50
  • Läkarstudenten Nora Almér / Akademiska sjukhuset i Uppsala är en av de vårdinrättningar som efterlyst sjuksköterske- och läkarstudenter för att förstärka vården i coronatider. Bild: Privat / Fredrik Persson/TT
    Läkarstudenten Nora Almér / Akademiska sjukhuset i Uppsala är en av de vårdinrättningar som efterlyst sjuksköterske- och läkarstudenter för att förstärka vården i coronatider.
  • Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
  • Bild: Isabell Höjman
Puffetikett
Dagens ETC

Studenter kallas in för att förstärka vården: ”Intresset är stort”

Läkarstudenter och sjuksköterskestudenter runt om i landet kallas nu in för att förstärk vården när sjukhusen kan fyllas av coronapatienter.   

– Det är viktigt att vi alla bidrar på det sätt som vi kan, säger Nora Almér i Lund som tog initiativ till en beredskapslista för läkarstudenter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För en dryg vecka startade Nora Almér och några av hennes studiekamrater på läkarutbildningen i Lund en lista där läkarstudenter i landet kan skriva upp sig om de är beredda att gå in och arbeta för att avlasta den ordinarie vårdpersonalen. Listan fylldes snabbt på och är nu uppe i 793 namn.

– Vi vill visa att intresset är stort bland läkarstudenterna att hjälpa vården med det här, säger Nora Almér.

De som har anmält sig på listan är i slutet av sina läkarstudier och studerar på termin 10 och 11.

– Då har vi tillräcklig kompetens enligt de vanliga reglerna att arbeta, säger Nora Almér.

Kan pausa studierna

Nu börjar också de olika regionerna och sjukhusen efterlysa både sjuksköterske- och läkarstudenter som vill hoppa in. Region Skåne meddelade i slutet av förra veckan att det finns ett avtal med medicinska fakulteten vid Lunds universitet om att studenter som vill ställa upp ska kunna arbeta i vården parallellt med studierna. Om arbetet och sjukvårdens behov i takt med att smittan sprids blir mer omfattande ska studenterna kunna göra studieuppehåll för att jobba och ändå behålla sina platser på utbildningen.

– Vi gör vad vi kan för att stimulera våra studenter att bidra i vården och samtidigt hitta vägar för att klara kurser och utbildning, säger Kristina Åkesson, prodekan vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Uppstår luckor

På Skånes universitetssjukhus kommer studenterna inte primärt att arbeta med vården av de covid-19-sjuka patienterna. Den vården ska i första hand skötas av ordinarie personal som har erfarenhet av intensivvård.

– De kommer att uppstå luckor när vi omplacerar personal och när personal bli sjuka. Det är för att täcka de luckorna som studenter kan gå in, säger Ingemar Petersson, forskningschef på Skånes universitets­sjukhus.

I nuläget är det störst brist på undersköterskor, så det är i den funktionen som studenter kommer att plockas in. Alltså inte som läkare även om läkarstudenter i slutet av sin utbildning kan vara behöriga att arbeta som läkarassistenter och underläkare.

– Just nu är det mycket större brist på undersköterskor och sjuksköterskor än på läkare. Men vi sitter i bemanningskris­möten varje dag och det kan komma att ändras, säger Ingemar Petersson.

Även regionerna i norra Sverige, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Karolinska institutet i Stockholm och Sahlgrenska i Göteborg har gått ut och efterlyst studenter som kan arbeta. Men på Sahlgrenska vill man först plocka in färdigutbildad vårdpersonal som arbetar med andra saker i dag innan man kallar in studenter.

– Vi vill att studenterna först och främst ska bli färdiga med sina utbildningar för de kommer att behövas i fram­tiden. Just nu är inte läget sånt att de behöver kallas in, men vi har varskott universiteten och högskolorna i vårt område om att vi kan behöva studenterna om läget blir sånt att vi inte klarar det med den personal vi har, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Står redo

Nora Almér, som själv läser på termin 11 och för tillfället är placerad på vårdcentral, säger att hon håller sig uppdaterad om läget och är redo att rycka in om det behövs.

– Jag är glad att så många har visat att de vill göra någonting, säger hon.

Studenter i vården

Region Skåne och Skånes universitetssjukhus: Har efterlyst sjuksköterske- och läkarstudenter för att i första hand utföra undersköteskeuppgifter.

Region Uppsala, Akademiska sjukhuset: har efterlyst utbildad vårdpersonal som arbetar med annat och vård­studenter.

Mölndals sjukhus: Har efterlyst underläkare, alltså läkarstudenter efter termin 9 för arbete på akutmottagningen och stötta avdelningar.

Regionerna i norra Sverige: Har efterlyst vårdstudenter vid Umeå universitet som är redo att hoppa in för allt från nattvak till att tjänstgöra som läkarassistenter vid behov.