Inrikes.

2019-09-10 09:00
Nuvarande utrikeshandelsministern Ann Linde väntas ta över rollen som utrikesminister efter Margot Wallström.  Bild: Naina Helén Jåma/TT
Nuvarande utrikeshandelsministern Ann Linde väntas ta över rollen som utrikesminister efter Margot Wallström.
Puffetikett
Dagens ETC

Stora utmaningar för nya ministrar

Två av regeringens mest rutinerade politiker lämnar sina platser. När den nya regeringen presenteras i dag är utrikesministern och arbetsmarknadsministern utbytta.

I går rapporterade SVT att det blir nuvarande utrikeshandelsminster Ann Linde som enligt deras källor blir utrikesminister. För de nya ministrarna väntar flera utmaningar – inte minst när det gäller att motverka en högerglidning.

I fredags meddelade utrikesminister Margot Wallström att hon lämnar sitt uppdrag som utrikesminister. Och i augusti blev det klar att Ylva Johansson avgår som arbetsmarknadsminister. Sedan dess har spekulationerna i vilka deras efterträdare blir varit många.

Oavsett vilka som tar över är något av det viktigaste för de nya ministrarna att driva en politik som står upp för det som är socialdemokrati, menar Daniel Suhonen, S-debattör och chef för tankesmedjan Katalys. För en utrikesminister innebär det framförallt att värna om Sveriges alliansfrihet.

– Margot Wallström har varit väldigt skicklig på att se till att vi har en egen röst i utrikespolitiken, att behålla den trots att det finns starka Nato-intressen i regeringen. Den person som tar över hoppas jag ska fortsätta så. Vi är med i EU, på många sätt beroende av USA i säkerhetspolitiken, men vi måste samtidigt kunna stå utanför. Jag ser också gärna att Sverige fortsätter driva en feministiskt utrikespolitik, säger han.

Driva klimatpolitik

Lisa Pelling, utredningschef på Arena idé, håller med om det.

– Att ställa om svensk utrikespolitik till en feministisk ­utrikespolitik har varit en otrolig framgång, men arbetet har bara börjat. För en ny utrikespolitiker blir det en viktigt uppgift att befästa den poltiken, att få med sig fler allierade bland ­annat, säger hon.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Lisa Pelling menar också att det är viktigt för den nya utrikesministern att låta klimatfrågan prägla politiken.

– Klimatfrågan bör vara en del i svensk utrikes- och säker­hetspolitik. Precis som den feministiska politiken påverkar biståndsfrågorna och säkerhetspolitiken, bör också klimat­frågan göra det.

Hon hoppas också på att Sverige kommer utveckla sin roll som medlare.

– Margot Wallström slutar med ett medlingsuppdrag i Jemen, den typen av uppdrag ser jag gärna att Sverige oftare har. Vi är en stark röst med integritet internationellt, men samtidigt en pålitlig medlare. Det tror jag vi kan vara i fler sammanhang.

När det gäller ny arbets­marknadsminister menar både Lisa Pelling och Daniel Suhonen att det bör vara en person som ser vikten av att bevara den svenska modellen. Januariavtalet och beslutet att arbetsrätten ska utredas, får inte innebära att socialdemokratin glömmer bort det som varit centralt för hela rörelsen.

– En arbetsmarknadsminister måste inse vad som står på spel om arbetsrätten förändras. Det kan inte vara en person som ser det som en fråga bland andra, säger Lisa Pelling.

Hon menar att det också måste vara en person som är duktig på att förhandla. Daniel Suhonen håller med.

– Fram till januariavtalet tycker jag att regeringen har drivit en bra politik för att skydda arbetares rättigheter. Nu måste den nya ministern se till att fortsätta driva den socialdemokratiska linjen, att Las-uppgörelsen blir så bra som möjligt, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ann Linde

Ann Linde har gedigen utrikespolitisk erfarenhet. Hon är i dag utrikeshandelsminister och har tidigare varit EU-minister.

Ann Linde har också under en lång rad år haft olika internationella uppgifter för Socialdemokraterna, både i Sverige och på EU-nivå.

Johanssons efterträdare

De här har nämnts som efterträdare till Ylva Johansson:

Irene Wennemo, tidigare statssekreterare åt Ylva Johansson, nu generaldirektör på Medlingsinstitutet.

Eva Nordmark, ordförande TCO.

Tomas Eneroth, infrastrukturminister.

Anders Ferbe, tidigare ord­förande IF Metall.