Inrikes.

2017-05-09 10:00
Tilda Holmgren vill flytta hemifrån och mamma Maria Persdotter är orolig att Försäkringskassan ska säga nej till assistans. Bild: Leif R Jansson
Tilda Holmgren vill flytta hemifrån och mamma Maria Persdotter är orolig att Försäkringskassan ska säga nej till assistans.

Stor oro över strängare assistansregler: ”Jag lever i skräck”

Äta, dricka, duscha, gå på toaletten. Det är dagliga bestyr som personer med funktionsnedsättning måste ta tid på för att bevisa behovet av personlig assistans. Maria Persdotter är orolig att Försäkringskassans hårdare regler ska bedöma att dotterns behov är överdrivet.

Tilda Holmgren är 22 år och redo att flytta hemifrån. Hon har precis genomgått en omprövning av sitt behov av personlig assistans av Försäkringskassan – något som alla som omfattas av Lagen om stöd och service, LSS, ska göra vartannat år.

Inför detta klockade hennes personliga assistenter och mamma Maria Persdotter varje moment hon behöver hjälp med: gå på toaletten, duscha, äta, dricka, klä på sig. Det som avgör om Tilda Holmgren har rätt till assistans är nämligen om Försäkringskassan bedömer att det finns ett grundläggande behov om minst 20 timmar i veckan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag lever i skräck kan jag säga. Jag försöker att inte prata med min dotter om det här för jag vill inte spä på hennes oro. Men det är många som inte kan flytta hemifrån för att assistentbehovet inte kan uppfyllas. Det är jättevanligt, säger Maria Persdotter vars dotter behöver hjälp med allt praktiskt.

Hon är orolig att dotterns omprövning ska få avslag den här gången. Oron beror på att reglerna blivit mycket hårdare de senaste åren och att Försäkringskassan ofta drar in på assistans för att brukaren inte når upp till behovet på 20 timmar i veckan.

Oproportionelig debatt

Tilda Holmgren kommer att behöva utökad assistans om hon ska kunna flytta hemifrån.

– De räknar ner alla behov. Om vi säger att ett toalettbesök tar 30 minuter kan jag få svaret av Försäkringskassan att det tar 5 minuter. Och då hamnar man under 20 timmar till slut och då får man vända sig till kommunen, vilket kan vara ett lotteri, säger Maria Persdotter.

Debatten om fusk bedömer hon som oproportionerlig. 

– Det ska naturligtvis inte förekomma något fusk, men Försäkringskassan begär endast ut 0,16 procent i återbetalning av felaktig ersättning. Det är ju väldigt lite, säger Maria Persdotter.

Som förbundsordförande för Rörelsehindrade Barn & Ungdomar (RBU) hör hon ständigt berättelser från medlemmar vars barn fått avslag på sina omprövningar. 

– De känner sig misstrodda och de känner att Försäkringskassan tror att de överdrivit sitt barns behov av assistans. Det är en otrolig kränkning för det är extremt tufft att sitta i två timmar och bevisa exakt hur lång tid en måltid eller en dusch tar.