Inrikes.

2019-06-11 15:00
Bild: Janerik Henriksson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Stor minskning av inrikesflyget

Antalet flygresor inom Sverige minskade stort under maj månad jämfört med samma månad förra året. Men människors oro för klimatet är inte den huvudsakliga orsaken, menar flygbranschen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Både inrikes- och utrikesflyget har minskat kraftigt den senaste tiden. Jämfört med förra året har flygresorna i maj månad från de statliga flygplatserna blivit 5 procent färre, enligt färska siffror från myndigheten Swedavia. Flera olika researrangörer som Sveriges Radio pratat med uppger också att bokningarna blivit färre.

Störst är minskningen för inrikesflyget. Det gjordes totalt 11 procent färre flygresor under maj jämfört med samma månad förra året, från de statliga flygplatserna. På landets två största flygplatser, Arlanda och Landvetter, var minskningen 12 respektive 16 procent.

Färre bokningar i sommar

Flera researrangörer har registrerat en stor minskning av bokningarna av resor i sommar också. Aktörer som Ticket, Resia och Flygstolen uppger en nedgång på mellan 10 och 13 procent jämför med förra sommaren, enligt en rundringning som SR gjort.

Men det är inte människors ökande oro för klimahotet, och  medvetenheten om flygets enorma påverkan på de skadliga utsläppen som är orsaken till den stora minksningen, enligt branschen.

Katarina Daniels på researrangören Ticket tror att männiksor räknar med ett varmare klimat hemma i Sverige och därför avstår från att flyga utomlands.

– Väldigt mycket beror på att fjolåret var extremt varmt. Många avvaktar med att boka sommarens resa för att man har förra sommaren färskt i minnet säger hon till Sverige Radio.

”Oro för börsen”

På Swedavia, den statliga myndigheten som äger och driver många större flygplatsen i landet, ser man inte heller oro för klimatet som den primära anledningen till att folk väljer bort flyg.

Flygmarknadsdirektör Elisabeth Axelius menar att pilotstrejken är en bidragande orsak, men också oro för den ekonomiska utvecklingen i Sverige och världen.

– Det finns en konjunkturoro, det finns en oro kring börsen och bostadsmarknaden, vi har en svagare svensk krona, och så påverkar självklart flygskatten och klimatdebatten, säger hon till Sveriges Radio.

Trots att flera flygplatser visade en ökning av antalet utlandsresor – störst på Sturup med 14 procents ökning – så blev det ändå en total minskning från de statliga flygplatserna på 2 procent.

Minskat flygande i maj

  • 11 procent minskade inrikesflyget
  • 2 procent minskade utrikesflyget
  • 5 procent blev den totala minskningen
  • 3 636 000 resenärer reste till eller från någon av de tio statliga flyplatserna under maj 2019.
    Källa: Swedavia