Inrikes.

2016-07-06 11:00
Ida Östenssons uppmaning har fått enorm respons. Bild: Anders Wiklund/TT
Ida Östenssons uppmaning har fått enorm respons.

Stoppa våldtäkterna – bjud kompisarna på #killmiddag

Våldtäktskultur

Kawa Zolfagary, krönikör i Dagens ETC, skriver: ”Alldeles för många killar går ut med att de vill slå ihjäl alla våldtäktsmän samtidigt som de håller käften när de manliga kompisarna skämtar nedsättande om kvinnor”.

En tredje man efterfrågar ”herrmiddagar” för liknande samtal.

Shahab Ahmadian, projektledare på Fatta Man, välkomnar initiativen.

– Män är inte vana att prata med män. Här handlar det om att vara modig, att våga berätta något som är känsligt, till exempel att en vän betyder mycket för en. Det är ett språk som vi inte använder med varandra – gör vi det är vi rädda att bli utstötta från manligheten, säger han.

Hur hänger det här ihop med våldtäkt?

– På alla sätt. För mäns utlopp för våld handlar om att vi inte fått sätta ord på saker. Mäns destruktiva beteende skapar en våldtäktskultur och vi måste se att det här är ett strukturellt och kulturellt problem som alla män växer upp i, säger Shahab Ahmadian.

Sedan Fatta Man startade för drygt två år sedan har media börjat fokusera mer på killars ansvar vid övergrepp.

– Men det är synd att det då ofta har blivit i en rasistisk agenda. Vi pekar på någon annan, det är afganska pojkar som gör det här och inte svenska män, för de står för godheten.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Idas tips till killar som vill ordna en killmiddag:

Om du vill vidga ditt perspektiv – bjud in brett. Men om du vill börja tryggt så samla de närmsta i ett första steg.

Utgå från Män för Jämställdhets samtalsguide (finns på deras hemsida). Det kan vara svårt att prata på ett nytt sätt.

Påminn er själva om att syftet inte är att imponera på varandra eller att vara de ”bästa feministerna”. Tanken är istället att börja ”gräva inåt” och fundera kring var de här strukturerna kommer ifrån.

Försök att inte säga man. Säg jag. Prata inte om vad kvinnor eller andra män borde göra. Prata om vad du kan göra. Vad du känner.