Inrikes.

2016-07-06 11:00
Ida Östenssons uppmaning har fått enorm respons. Bild: Anders Wiklund/TT
Ida Östenssons uppmaning har fått enorm respons.

Stoppa våldtäkterna – bjud kompisarna på #killmiddag

Kan en middag med killkompisarna förhindra våldtäkt? Ja, tror Ida Östensson, grundare av Make Equal. Efter hennes uppmaning på Facebook om att ordna killmiddagar för att diskutera destruktiva normer bland män har responsen varit överväldigande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter ett stort antal våldtäkter på festivaler runt om i Sverige den senaste veckan, på bland annat Bråvallafestivalen och Putte i Parken, kokar ilskan bland folk. Men också engagemanget. Inte bara för de enskilda fallen – utan för alla de hundra våldtäkter som sker, varje dag.

Det var något som Ida Östensson, grundare av jämlikhetsstiftelsen Make Equal och initiativtagare till FATTA, märkte av när nyheterna spreds.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag hade dubbla känslor. Dels kände jag att helvete, nu sker det igen, men jag märkte också att nu börjar folk engagera sig. Så jag funderade på vad som krävs för att folk faktiskt ska börja agera, säger Ida Östensson.

Männens tur

I ett inlägg på Facebook uppmanade hon killar att ordna killmiddagar runt om i landet för att själva börja ifrågasätta de rådande normerna. Kvinnor har länge jobbat för att försöka befria sig från alla de problem som könsnormerna ställt till med. Nu är det männens tur att vända sig till varandra och börja prata om närhet, normer, grupptryck, sex och kärlek – på ett självrannsakande sätt, menade Ida Östensson.

Inlägget har i skrivande stund delats nästan 5  700 gånger.

Efter det har den positiva responsen fullkomligt vällt in.

– Det var fortfarande flest tjejer som delade inlägget men det var fler killar som hörde av sig privat. Många har tackat och upplevt att jag gett dem ett sätt att angripa det här, säger hon.

Under hashtaggen #killmiddag hopas nu både kommentarer och även bilder från middagar som genomförts.

”Viktigast av allt är samtalen om hur och vad vi kan göra för att förändra mäns attityder. Vad vi kan göra för att förinta machokulturen. Snacka mer, slåss mindre”, skriver en kille som anordnat en träff.

Läs vidare på nästa sida: Våldtäktskultur

Idas tips till killar som vill ordna en killmiddag:

Om du vill vidga ditt perspektiv – bjud in brett. Men om du vill börja tryggt så samla de närmsta i ett första steg.

Utgå från Män för Jämställdhets samtalsguide (finns på deras hemsida). Det kan vara svårt att prata på ett nytt sätt.

Påminn er själva om att syftet inte är att imponera på varandra eller att vara de ”bästa feministerna”. Tanken är istället att börja ”gräva inåt” och fundera kring var de här strukturerna kommer ifrån.

Försök att inte säga man. Säg jag. Prata inte om vad kvinnor eller andra män borde göra. Prata om vad du kan göra. Vad du känner.