Förra året uppgick kostnaderna för butiksstölderna till 8,5 miljarder kronor, enligt en undersökning från Svensk handel. Det motsvarat ungefär budgeten för fem svenska genomsnittskommuner.
Bara i år har stölderna hittills ökat med 1,7 miljarder jämfört med förra året.
Värst är situationen för livsmedelsbutikerna som tvingas ändra i sitt sortiment för att vissa varor är för stöldbegärliga, enligt undersökningen. Kött och energidrycker är de varor som är mest attraktiva att stjäla. Många butiker har därför börjat ha låsta köttdiskar.
Ligor stjäl kött
Svensk handels säkerhetschef Nina Jelver menar att det ofta inte rör sig om enskilda personer som snattar, utan om organiserade ligor som besöker livsmedelsbutikerna.
– Man stjäl inte ett litet parti kött utan ofta fyller man stora väskor och går ut ur butiken. Det är de organiserade ligorna som stjäl i butik, säger hon till Sveriges Radio.
Brottsligheten leder till stora problem för butikerna och personalen. Var tredje butiksägare överväger att lägga ner sin butik och många har svårt att rekrytera ny personal på grund av säkerhetsriskerna. Många butiksägare överväger också att stänga sin verksamhet eller att flytta.