Hoppa till innehållet

Inrikes

Stella fick hjälp att föda utan rädsla

I slutet av november 2021 träffar jag Stella Grimberg för första gången. Hon berättar att hon hade accepterat att inte skaffa barn, på grund av sin förlossningsrädsla. När hon blev oväntat gravid visste hon ändå direkt att hon ville behålla det. Hon övervägde att flytta till Västkusten, där hon har sina föräldrar, för att slippa föda i Stockholm.
I slutet av november 2021 träffar jag Stella Grimberg för första gången. Hon berättar att hon hade accepterat att inte skaffa barn, på grund av sin förlossningsrädsla. När hon blev oväntat gravid visste hon ändå direkt att hon ville behålla det. Hon övervägde att flytta till Västkusten, där hon har sina föräldrar, för att slippa föda i Stockholm. Bild: Zanna Nordqvist

Dagens ETC.

Förlossningsrädslan hade fått Stella Grimberg att räkna bort möjligheten att bli mamma, men genom projektet Min barnmorska vågade hon ändå. När förlossningen blev traumatisk fanns hennes barnmorska intill henne.”Jag vet inte hur jag skulle kunnat klara det här annars.”

En rädsla så stark att hon bestämde sig redan som ung för att inte skaffa barn. Att genomgå en förlossning var helt enkelt otänkbart. Stella Grimberg är inte ensam om sina känslor, förlossningsrädsla har ökat i Sverige och allt fler väljer planerat kejsarsnitt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser