Inrikes.

2021-06-28 09:58
  • Stefan Löfven på dagens pressträff. Bild: Stina Stjernkvist/TT
    Stefan Löfven på dagens pressträff.
  • Stefan Löfven på väg till misstroendeomröstning förra veckan, där hans regering fälldes. Bild: Nils Petter Nilsson/TT
    Stefan Löfven på väg till misstroendeomröstning förra veckan, där hans regering fälldes.
Puffetikett
Dagens ETC

Stefan Löfven avgår – nu väntar nya talmansrundor

Stefan Löfven begär entledigande som statsminister – det blir därmed inget extraval i Sverige. Istället blir det nu talmansrundor som blir vägen fram till att hitta en ny statsminister och regering i Sverige.

Förra veckan fälldes Löfvens regering i en historisk misstroendeomröstning. Nu på förmiddagen berättade Löfven att han avgår som statsminister och att talmansrundor nu ska inledas.

– Oavsett läge, landets bästa måste alltid gå först. Det har varit och är min prioritet att göra det som är bäst för Sverige.

– Jag har begärt hos talmannen att bli entledigad som statsminister. Nu får talmannen inleda arbetet att hitta en statsminister som tolereras av riksdagen, säger Löfven.

Den främsta anledningen till att Stefan Löfven inte utlyser extraval är den rådande pandemin. Han säger att Sverige fortsatt befinner sig i en pandemi och att det därför inte är bra att gå in i en längre osäker process med extra val, som även kan ha negativ effekt på pandemin.

– Nu blir det först fyra talmansrundor. Jag vill pröva den möjligheten först och jag är säker på att majoriteten av den svenska befolkningen inte vill ha ett extra val, säger han.

– Det är det svåraste politiska beslut jag fattat, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven gav under presskonferensen inget besked om vilka partier han tänker sig bilda regering med. Han vill inte heller kommentera huruvida V och C kan komma att samarbeta i ett regeringsbildande. Det enda han är tydlig med är att ett samarbete med SD inte är aktuellt för Socialdemokraterna.

– Nu är det talmannen som ska leda processen. Han kommer att prata med alla partier om vad det finns för möjligheter, därefter kommer vi få se vad som händer, säger han.

– Jag står till förfogande för att leda en regering som riksdagen kan hantera, säger Stefan Löfven.
 

Kritik mot V


Under pressträffen riktade Löfven kritik mot Vänsterpartiet, som röstade för att fälla regeringen och han menade på att de ”lierade sig” med högerpartierna.

 – De röstade bort regeringen utan att själva ha ett gemensamt regeringsalternativ.

Under pressträffen fick Löfven också frågor från flera medier hur han tänker sig om det är möjligt med ett nytt samarbete med Vänsterpartiet, utan att ge ett tydligt svar.

Vänsterpartiet svarade med en tweet senare på eftermiddagen:

 

 


Talmannen Andreas Norlén har nu fyra försök på sig att hitta en ny statsminister. Han kommer inte att kommentera arbetsgången under dagen, men ett pressutskick planeras, enligt hans pressekreterare. Tidigare har han också nämnt att han ser en snabbare process än senast, då det tog fyra månader, framför sig.

Till SVT säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han fortfarande tror att det kan bli ett extraval efter talmansrundorna. 

– Vi vill ha en annan regering än Stefan Löfvens, vår utgångspunkt är att vi finns med i en sådan regering eller som allra minst har ett stort inflytande över den, det kommer jag säga till talmannen, säger Åkesson.

Han räknar med att ”inom kort” hålla samtal med Moderaterna.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund ser ett nytt ”juniavtal” som en potentiell lösning.

– Jag ser att det finns förutsättningar att få en majoritet som inte vill se en moderatledd regering som har stort inflytande av Sverigedemokraterna. Jag och Märta Stenevi har från Miljöpartiets sida pratat om ett juniavtal där vi försöker hitta minsta nämnare för de som vill se en annan väg än att ge Sverigedemokraterna inflytande, säger Per Bolund till Svenska Dagbladet.

Bolund menar att både C och V visat kompromissvilja.
Texten uppdateras.

Så fungerar talmansrundor:

Talmannen ska lämna ett nytt förslag till statsminister för omröstning i riksdagen. Dessa förslag ska tas fram av talmannen efter samtal med företrädare för riksdagens partigrupper, som ofta är partiledarna.

 

Bergeppet talmansrunda är inte reglerat i lag och har använts på två olika sätt:

1. Den första omgången samtal som talmannen håller med partiföreträdarna utgör den första talmansrundan, den andra omgången samtal utgör talmansrunda nummer två och så vidare.

2. Den första talmansrundan omfattar alla samtal eller samtalsomgångar som talmannen håller med partiföreträdare innan talmannen lägger fram ett förslag till statsminister. Skulle det första förslaget falla vid riksdagens omröstning påbörjas i så fall talmansrunda nummer två.

Källa: Riksdagen.