Inrikes.

2017-03-26 09:14
Polisutredaren Peter Springare. Bild: Petter Koubek / TT, Faksimil FB
Polisutredaren Peter Springare.

Springare-fans anmäls för hets

Stödgruppen för Peter Springare på Facebook flödar över av hat mot invandrare och rena uppviglingar till våld och etnisk rensning. Johan från Örebro har valt att polisanmäla 60 stycken enskilda avsändare för hets mot folkgrupp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Jag vill göra en insats mot hatet genom ett demokratiskt agerande”


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Facebookgruppen Stå upp för Peter Springare samlar nu nästan 200 000 medlemmar som stödjer den ökända Örebropolisen och hans raljanta uttalanden om invandrare som ett hot mot det svenska samhället.

I gruppens öppna kommentarsfält bubblar och jäser hatet mot olika invandrargrupper. Angreppen fullkomligt flödar över mot invandrare och muslimer som beskrivs av medlemmarna som ”parasiterande apjävlar”, ”kamelknullare” och ”sandnegrer”, vilka påstås förtjäna ett nackskott, alternativt att kastas ut ur landet med huvudet före.  

Ett församlingsråd inom Svenska kyrkan skriver: ”Blatte Special. Huvudrätt: Låt drabbade göra vad dom vill med Fanskapet. Dessert: Mata rovdjuren med resterna”.  

En egenföretagare från Storvreta skriver, ordagrant citerad: ”Vi måste ringa Anticimex, måste utrota alla gävla kackerlackor och rotor från somalien och muslimska länder, som invaderad sverige.” 

Hoppas på rättssystemet

Johan från Örebro, som önskar att vara anonym för att slippa utsättas för ett hatdrev, har med hjälp av ett antal bekanta valt att göra 60 stycken polisanmälningar mot enskilda medlemmar i Facebookgruppen. Anmälningarna, som Dagens ETC har fått ta dela av, gäller främst hets mot folkgrupp, men även hot och uppvigling till våldsbrott.   

– Jag och de som hjälpt mig att ta fram det här materialet vill göra en insats mot hatet genom ett demokratiskt agerande och inte bara gnäll. Vi anmäler de här brotten till vad vi hoppas är ett fungerande rättssystem, säger Johan.  

Han säger att han skarpt ogillar Peter Springares agerande, men att anledningen till att de gör dessa anmälningar egentligen inte har så mycket med honom som polis att göra.

– Peter Springare svamlar mest, men hatet och uppviglingen till våld som förekommer i gruppen är extremt. Journalister ska dödas, politiker ska dödas och såklart alla invandrare. Om vi bara varit fler som engagerat oss i detta hade vi enkelt kunnat sätta en nolla bakom de 60 anmälningarna, för det saknas verkligen inte brottsliga gärningar och kraftig rasism på Peter Springares stödsida, säger Johan.               

”Definitivt att gå för långt”

Robin Enander från Juridikfronten, en ideell organisation som sedan uppstarten 2011 har drivit igenom över 80 domar rörande hets mot folkgrupp på nätet, förklarar att lagen är till för att skydda samhället mot hatpropagandans yttersta konsekvenser.   

– Ursprunget till lagen om hets mot folkgrupp kom till på 40 talet, efter förföljelsen av judarna. Tanken med den är att stoppa den propaganda som är grogrunden för etnisk förföljelse och i förlängningen förintelsen av samhällets minoriteter, säger han.     

Svårigheterna med att få någon dömd för hets mot folkgrupp på nätet är framför allt förknippade med att fastställa avsändarens identitet.   

–  Det svåraste är att fastställa vem som faktiskt är avsändare. På Facebook finns många anonyma konton, vilka ofta sprider den värsta hetsen. Men kan man fastställa identiteten på avsändaren, genom namn och bilder exempelvis, så är förutsättningarna för en förundersökning gynnsamma, säger Robin Enander. 

Vad som står emot bevisunderlaget för hets mot folkgrupp är den grundlagsskyddade yttrandefriheten. 

– Man kan begå väldigt mycket som kan uppfattas som motbjudande och grovt rasistiskt, men att utmåla en hel grupp som parasiter eller icke önskvärda element som måste utplånas, det är definitivt att gå för långt, säger Robin Enander.         

 Normalisering av extremism

Den retorik som idag förekommer i stödgruppen för Peter Springare har tidigare varit relativt exklusiv för den högerextrema och radikalt främlingsfientliga rörelsen.     

– Det vi nu ser, när det här dyker upp på mer allmänna sidor, är en normalisering av det här sättet att uttrycka sig på, säger Robin Enander.       

Daniel Poohl, chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo, säger att det är svårt att veta vem som står bakom det hätska språkbruket i Peter Sprigare-gruppen. 

– Vi kommer inom kort att släppa en granskning av en liknande grupp. När vi gjorde den blev vi faktiskt lite förvånade över hur många som framstår som vanliga ”Svenssons”, men som i själva verket är djupt insyltade i den högerextrema rörelsen. De har inte bara snubblat in i den här gruppen och skrivit av sig, säger han och poängterar att inläggen måste betraktas som politisk aktivism i sig.  

I en mejlkonversation förklarar Per Sonne Hansen, administratör för Facebookgruppen Stå upp för Peter Springare, att man tillsvidare stängt gruppen för nya inlägg, för att kunna städa undan olämpliga kommentarer. 

När Dagens ETC går in för att undersöka den saken tycks det dock inte stämma.