Inrikes.

2018-01-03 16:08
BILD: Isabell Höjman/TT

”Spotify har bara tutat och kört”

Spotify riskerar att få betala dyrt för att de strömmat låtar från amerikanska artister.

Nu stäms företaget igen, och det kan skada Spotifys varumärke och skrämma bort investerare, menar forskaren Rasmus Fleischer.

Den svenska musiktjänsten Spotify har råkat på ännu ett bakslag i USA. Nu stäms företaget på motsvarande 13 miljarder kronor för upphovsrättsbrott, rapporterar flera medier. Stämningen är resultatet av att Spotify ofta har chansat när det gäller vem som har rättigheter för låtarna som de gör tillgängliga. Det menar Rasmus Fleischer som är forskare i ekonomisk historia och deltar i stort forskningsprojekt om Spotify.

– Vem som äger rättigheter till olika musikstycken internationellt är väldigt snårigt, det handlar ofta om kontrakt som skrevs innan internet fanns. För Spotify har det varit en balansgång, men ofta har de bara tutat och kört, säger Rasmus Fleischer.

 

Berättelsen om Spotify viktig

Han menar företaget kan ha agerat vårdslöst, men att de kanske inte kunnat slå sig in på den amerikanska marknaden om de väntat på att få alla licenser helt klara. Oavsett utgång kan den nya stämningen i sig kan vara skadlig för Spotify.

– Nu när de verkar vara nära en börsintroduktion så är berättelsen om Spotify otroligt viktig att skydda. De måste framstå som ett företag som inte har några stora hinder i vägen. Varje ny historia som börjar cirkulerar i medierna är väldigt jobbig för dem, säger Rasmus Fleischer.

 

Fler kan ifrågasätta

Nya bakslag kan få till följd att ännu fler aktörer ifrågasätter vilka kontrakt som gjorts, och också skrämma bort både användare och de livsviktiga investerarna.

Förra året gick Spotify med på en förlikning med en grupp rättighetshavare som menade att rätt royalties inte betalts ut.

Det är de bolag som inte accepterade den förlikningen som nu stämmer företaget.

Fakta: Stämningen mot Spotify

- Förlaget Wixen Music Publishing har lämnat in en stämningsansökan mot Spotify i USA på motsvarande 13 miljarder kronor

Enligt förlaget ska 10 784 låtar ha strömmats utan licens från Spotify

Spotify har ifrågasatt om Wixen har tillstånd från artisterna att stämma, enligt DN

Wixen förlägger låtar från artister som Tom Petty, Neil Young och Beach Boys