Inrikes.

2014-04-22 09:34

Socialstyrelsen: ”Inte ­troligt att det klassas som folksjukdom"

Socialstyrelsen har inga planer på att klassa endometrios som folksjukdom.
   – Utifrån det jag vet idag är det inte troligt att det blir så, säger Arvid Widenlou Nordmark, tf enhetschef på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen ger nationella riktlinjer för en rad stora sjukdomar, så kallade folksjukdomar, för att vägleda sjukvården. Det handlar bland annat om cancersjukdomar, stroke, astma och diabetes. Arvid Widenlou Nordmark är tf enhetschef för Socialstyrelsens nationella riktlinjer och han berättar att det främst är stora, allvarliga sjukdomar som prioriterats.

– Men det finns även mindre vanliga sjukdomar som fått nationella riktlinjer för att regeringen gett oss ett specifikt uppdrag, schizofreni är en sådan, säger han.

Var tionde kvinna i fertil ålder bedöms ha endometrios. Hur stor ska en sjukdom vara för att få nationella riktlinjer?

– Det är inte en så enkel matematik, tyvärr. Vi tar nu fram en utvecklingsplan för framtiden som ska göra det tydligare vilka kriterierna är.

Har det varit godtyckligt hittills?

– Jag skulle inte vilja säga godtyckligt, men det har inte varit någon öppen process.

Har endometerios funnits med i diskussionerna för sjukdomar som ska få nationella riktlinjer framöver?

– Nej, endometrios har inte funnits med.

Vad kan du säga till dem som tycker att det borde klassas som folksjukdom. Kan det bli så?

– Jag kan varken svara ja eller nej på den frågan. Det finns ju inga beslut på att det inte ska bli så, men det finns heller inget underlag idag för att det ska vara troligt eller aktuellt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter