Inrikes.

2020-06-24 11:10
”Jag är så klart orolig att vi som vill ha en human flyktingpolitik ska stå ganska ensamma i slutändan”, säger Annika Hirvonen Falk, MP. Foto: TT/Anders Wiklund, Pressbild/MP
”Jag är så klart orolig att vi som vill ha en human flyktingpolitik ska stå ganska ensamma i slutändan”, säger Annika Hirvonen Falk, MP.
Puffetikett
Dagens ETC

Slår tillbaka efter C-utspelet: Litar inte på att de vill stå för human flyktingpolitik

I morgon möts riksdagens migrationskommitté. Detta efter att Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato öppnat för en rad kompromisser i partiets migrationspolitik.

– Jag är så klart orolig att vi som vill ha en human flyktingpolitik ska stå ganska ensamma i slutändan, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

I många år har Centerpartiet lagt stor vikt vid en human flyktingpolitik. Nu öppnar partiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato för kompromisser. Dagens ETC har sökt Cato, som avböjt intervju, men till DN säger han att Centerpartiet inte har bytt åsikter, men att alla partier måste vara beredda att kompromissa för att hitta en väg framåt:

– Ska vi nå en bred överenskommelse måste man vara beredd att diskutera alla förslag på bordet precis som jag väntar mig att andra partier är beredda att diskutera våra förslag. Var vi som parti står har inte förändrats i sak.

”Oroande signaler”

Att detta påverkar maktbalansen i migrationspolitiken vet Annika Hirvonen Falk.

– Jag är så klart orolig att vi som vill ha en human flyktingpolitik ska stå ganska ensamma i slutändan. Det är väldigt oroande signaler som har kommit från Centerpartiet att tag nu, väldigt mycket av den här otroligt restriktiva politiken som flera riksdagspartier för är de villiga att diskutera. Det är mycket allvarligt om de nu också är beredda att kompromissa om familjeåterförening.

Hirvonen Falk menar att de förslag om familjeåterförening som nu ligger på migrationskommitténs bord kan få betydande konsekvenser. Idag har flyktingar och alternativt skyddsbehövande rätt till anhöriginvandring utan krav på att försörja sina anhöriga de tre första månaderna efter att personen beviljats uppehållstillstånd, någonting kommittén diskuterar att slopa.

– Det betyder i praktiken att vi kommer att hålla barn separerade från sina föräldrar i många år eftersom det tar tid att etablera sig på bostads- och arbetsmarknaden i Sverige. Det är otroligt inhumant.

Litar du på att C fortsätter arbeta för en human migrationspolitik?

– Nej, det gör jag inte. De har stegvis förflyttat sig från de väldigt tydliga prioriteringar som de tidigare haft. Jag uppfattar inte att de har bytt åsikt, snarare att de inte längre är beredda att kämpa för den. Om de nu tycker att det är viktigare med vem som är med i en överenskommelse än att vi har en politik som inte splittrar familjer, då har vi jättestora problem.

Migrationsförhandlingarna

Sedan nio månader tillbaka förhandlar riksdagens partier i migrationskommittén om hur Sveriges framtida migrationspolitik ska se ut.

Enligt källor till Aftonbladet är förhandlingarna inne i sitt slutskede. Senast den 15 augusti ska kommitténs slutpunkter redovisas.