Inrikes.

2019-11-08 10:45
  • Förskoleupprorets ledningsgrupp: Monica Lindström, Anki Jansson, Diana Hall, Annica Järking, Anette Nord och Katrin Nörthen.   Bild: Hanna Lindström
    Förskoleupprorets ledningsgrupp: Monica Lindström, Anki Jansson, Diana Hall, Annica Järking, Anette Nord och Katrin Nörthen. 
  • ”Toppmötet” mellan Förskoleupproret och politikerna i utbildningsutskottet ägde rum bakom fördragna gardiner på ett kafé.  Bild: Karin Södergren
    ”Toppmötet” mellan Förskoleupproret och politikerna i utbildningsutskottet ägde rum bakom fördragna gardiner på ett kafé. 
Puffetikett
Dagens ETC

Skolpolitikerna fick med sig en läxa hem

Förskolan måste upp på politikernas bord på riktigt – och det snabbt. Det var budskapet när Förskoleupproret för första gången mötte alla partier i utbildningsutskottet.

Bakom fördragna gardiner på ett anonymt kafé strax utanför Stockholms tullar möttes i onsdags företrädare för Förskoleupproret och elva politiker från riksdagens utbildningsutskott. Mötet varade i 3,5 timmar och hade föregåtts av en lång kampanj från Förskoleupprorets sida.

Genom att uppvakta, demonstrera och skriva debattartiklar fick de till slut politikerna att avsätta tid för ett ordentligt samtal. Att mötet blev av var därför en halv seger, tycker arrangörerna, och efteråt var alla nöjda.

– Det kändes verkligen som att de lyssnade och fick en del aha-upplevelser, säger Katrin Nöhrten, förskollärare i Vaxholm.

Livsfarlig brygd

Förskoleupprorets företrädare hade förberett mötet i månader och var laddade till tänderna med powerpoints och berättelser från förskolans vardag. Politikerna fick ta del av vittnesmål om hur stora barngrupper, outbildad personal och höga ambitioner skapar en livsfarlig brygd som leder till stress och sjukskrivningar. Statistiken talade sitt tydliga språk.

– När vi visade kurvor över att förskollärare är den yrkesgrupp som är sjukskrivna mest av alla, samtidigt som bristen på förskollärare bara ökar, var det som att polletten trillade ner, berättar Monica Lindström, förskollärare i Karlstad.

En pappersprodukt

Under samtalet blev det också tydligt att det finns ett stort glapp mellan politikernas ambitioner och förskolans verklighet. I läroplanen, som beslutats av riksdagen, finns många fina skrivningar om hur barnens vardag ska fyllas av meningsfullt lärande och vad förskollärarna ska göra. Krocken med verkligheten blir hård.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi har en fantastisk läroplan, men den blir bara en pappersprodukt när det inte finns resurser att förverkliga den, säger Monica Lindström.

Inför mötet hade förskolläraren Diana Hall från Hammarö satt ihop vad alla partier vill med förskolan. Hon hade tagit bort partinamnen och klippt ihop budskapen i ett dokument. Papperet delade hon ut till politikerna.

– Det blev så tydligt att det egentligen inte finns någon politisk oenighet om förskolan. Alla vill att den ska vara bra. Men eftersom kommunerna inte ger oss resurser går det inte förverkliga. Det här blev nog en ögonöppnare för en del, säger Diana Hall.

Skugga en förskollärare

Syftet med onsdagens möte var främst att skapa relationer med samtliga partier i utbildningsutskottet och påbörja en konstruktiv dialog. Det syftet uppfylldes med råge, tycker arrangörerna. Politikerna fick också med sig en läxa hem. Till nästa möte, som är bestämt till i maj, ska alla politiker skugga varsin förskollärare eller barnskötare i sin hemkommun under en dag, och det ska vara en person som upprorets företrädare valt ut.

– Det blir något helt annat än de riggade besök som utbildningsminister Anna Ekström gör. Politikerna ska komma helt oanmälda, bara den utvalda förskolläraren eller barnskötaren ska veta något i förväg. Då får de äntligen se hur det ser ut på riktigt, konstaterar Katrin Nörthen.

Stora barngrupper normalt

En av de elva politikerna på mötet var Annika Hirvonen Falk, skolpolitisk talesperson för Miljöpartiet:

– Det var ett konstruktivt möte. Det är mycket oroande att det har blivit det normalt att överstiga riktlinjerna för ­barngruppernas storlek. Nu hoppas vi att vi kan ta det här vidare och hitta konkreta lösningar.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Förskoleupproret

Startade 2013 när förskollärarna Anki Jansson och Malin Hörlin klev upp på scenen under en utvecklingsdag för personal i Örebro och började prata om allt som inte fungerade i förskolan. I dag har Facebookgruppen ­Förskoleupproret 32 487 medlemmar.